hamileyken adet olunurmu,gebeyken adet olunurmu,hamileyen mens olunurmu,hamilelikte kanama olurmu,hamilelikte adet kanaması hakkında bilgiler


Halk arasında "üstüne adet gördüğü" için hamileliğini geç fark ettiğini söyleyenlere şahit oluruz. Peki, bir kadının hamile olduğu halde adet kanamasına benzer bir kanama yaşaması mümkün müdür? Halk arasında "üstüne görmek" olarak adlandırılan durum gerçekten de söz konusu olabilir mi, yoksa kanamalar başka nedenlere mi bağlıdır? Herhangi bir kanama durumunda ne yapmanız gerekir?

İmplantasyon kanaması
Hamile kadınların %25'inde ilk üç ayda hafif vajinal kanama veya lekelenme görülebilir. Çoğunlukla lekelenme herhangi bir soruna işaret etmez.

İlk üç aydaki hafif kanamaya döllenen yumurtanın rahim duvarına implantasyonu (yerleşme) neden olur. Bu implantasyon kanaması genellikle döllenmeden yaklaşık 10 gün sonra gerçekleşir.

Bazı kadınlar adet kanaması olarak değerlendirse de, implantasyon kanaması normal adet kanamasından çok daha hafif ve daha düzensizdir.

Normal seyreden bir hamilelikte adet kanamasına benzer derecede ve adet kanaması ile aynı sürede devam eden kanamalar olmamalıdır.

Her türlü kanamaya dikkat!
Hamilelikte, az ya da çok, her türlü vajinal kanama ciddiye alınmalıdır. Hamileyseniz ya da hamile olduğunuzu düşünüyorsanız, her türlü kanama durumunu mutlaka doktorunuza haber vermelisiniz. Doktorunuz kanamanın herhangi bir ciddi sorundan kaynaklanıp kaynaklanmadığını saptayacaktır.

Hamileliğin ilk aylarındaki kanamalar bir sorunun işareti olabilmektedir. Bu nedenle, aşağıdaki durumlarda derhal doktorunuzu aramalısınız:

Aşırı kanama

Kramp, ateş ve ürpermelerin eşlik ettiği kanamalar

24 saatten uzun süren bir kanama

KANAMANIN NEDENLERİ NELER OLABİLİR?
Hamileliğin ilk aylarında implantasyon haricinde vajinal kanamaya yol açan nedenlerden bazıları şunlardır:

Rahimdeki değişiklikler
Hamilelik sırasında rahme daha fazla kan akışı söz konusudur. Dolayısıyla kanama olasılığı da artmaktadır. Hamilelik sırasında cinsel ilişki bazen az miktarda vajinal kanamaya neden olabilir. Ayrıca pelvik muayene sonrasında da lekelenme görülebilir.

Düşük
Hamileliğin ilk üç ayında meydana gelen vajinal kanamalar bazen de düşük belirtisi olabilmektedir.

Dış gebelik
Karın ağrısı ile birlikte olan vajinal kanama dış gebelik belirtisi olabilir. Dış gebelik, döllenmiş yumurtanın rahim dışında bir yere ve genellikle de fallop tüplerine implant olmasıdır. Acil müdahale gerektiren ciddi bir durumdur. Dış gebeliklerde sağlıklı bir bebek gelişimi mümkün değildir. Ayrıca tedavi edilmeyen dış gebelikler anneye ciddi zararlar verebilir veya yaşamını kaybetmesine neden olabilir.

Yazar Ebruli

Menopoz, İnfertilite (Kısırlık), Gebelik ve takibi, Riskli gebeliklerin tespiti, Doğum, Cinsel yolla bulaşan hastalıklar,Cinsel problemler (Vajinismus), Genital Estetik, Vaginoplasti (Vagina daraltma), Labioplasti (İç dudakların düzeltilmesi), Kızlık Zarı, Adet Düzensizlikleri, Kürtaj, Jinekolojik hastalıklar, Kanserler ve Tüp Bebek konusunda hizmet veren Op.Dr.Cansu Bozkurt şu an kendi özel muayenehanesinde görev yapmaktadır.
«
Next
Sonraki Kayıt
»
Previous
Önceki Kayıt

Hiç yorum yok:

Yorum yap