» » » » KEMİK ERİMESİNDE SİGARANIN ETKİLERİ

SİGARA VE OSTEOPOROZ


Kadınlarda ve erkeklerde kemik erimesi (osteoporoz) için çeşitli risk faktörleri vardır, bu faktörlerden mümkün olduğunca kaçınmak hem bireysel bazda hem toplumsal bazda kemik erimesi ile ilgili sorunları minimum seviyede tutmayı sağlayacaktır. Hareketsiz yaşam tarzı, spor yapmama, yetersiz ve kalsiyumdan fakir beslenme, alkol, sigara gibi risk faktörleri hakkında ayrıntılı yazıya buraya tıklayarakulaşabilirsiniz. Bu faktörlerin önemli olanlarından birisi sigaradır ve bu yazıda kemik erimesini nasıl etkilediği ayrıntılı olarak açıklanacaktır.

Sigara içenlerde kemik kaybının daha fazla olduğu, kemik yoğunluğunun azaldığı ve kırık riskinin arttığı bir çok araştırmada gösterilmiştir. 

Sigara neden kemik erimesi ve kırık riskini arttırır:
- Kemik üreten osteoblast hücreleri üzerinde toksik etki oluşturur.
- Sigara içenlerde barsaklardan kalsiyum emilimi daha az olur.
- Sigara içen insanlar daha zayıf olurlar, yağ dokuları daha azdır. Zayıflık da kemik erimesi için bir risk faktörüdür.
-  Sigara içen kadınlar ortalama bir buçuk - iki yıl daha erken menopoza girerler, erken meopoz da kemik erimesinin erken gelişmesini sağlar.
- Sigara östrojen hormonunu azaltır. Karaciğerde östrojen yıkımını indükler.
- Vücutta aktif vitamin D üretimini azaltır.
- Menopoz sonrası verilen hormon tedavilerinin etkinliğini azaltır.
- Sigara kemik yıkımına neden olan toksik maddeleri, serbest radikalleri arttırır.

Sigara içilmesi kadınlarda ve erkeklerde kemik erimesi riskini arttırır. Kadınlarda hem genç yaşta menopoz öncesinde hem menopoz sonrasında kemik kaybına neden olur. Pasif sigara içenler de (kendisi kullanmayan ancak çevresindeki dumana meruz kalanlar) kemik erimesi açısından sigaradan olumsuz etkilenirler. Sigara içenlerde kalça ve omurga (vertabra) kırığı riski artmaktadır. Sigara kullanma süresi uzadıkça bu tür riskler artmaktadır. Sigarayı bırakanlarda ilerleyen yıllarda kemik erimesi ve kırık riski azalmaktadır.

Sigara içenlerde kemik mineral yoğunluğunda (KMY, BMD) azalmanın daha fazla olduğunu ve kalça kırığı riskinin arttığını gösteren bir araştırmaya aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

Yazar Ebruli

Menopoz, İnfertilite (Kısırlık), Gebelik ve takibi, Riskli gebeliklerin tespiti, Doğum, Cinsel yolla bulaşan hastalıklar,Cinsel problemler (Vajinismus), Genital Estetik, Vaginoplasti (Vagina daraltma), Labioplasti (İç dudakların düzeltilmesi), Kızlık Zarı, Adet Düzensizlikleri, Kürtaj, Jinekolojik hastalıklar, Kanserler ve Tüp Bebek konusunda hizmet veren Op.Dr.Cansu Bozkurt şu an kendi özel muayenehanesinde görev yapmaktadır.
«
Next
Sonraki Kayıt
»
Previous
Önceki Kayıt