» » » » KEMİK ERİMESİ VE D VİTAMİNİ

OSTEOPOROZ  VE D VİTAMİNİ

Kalsiyum ve D vitamini kemik sağlığı açısından son derece önemli bileşenlerdir. D vitamini kalsiyum ve fosforun ince barsaklardan emilmesini sağlar. D vitamini eksikliğinde barsaklardan kalsiyum emilimi azalır ve bu nedenle paratiroid hormon  artar. Paratiroid hormonun artması da kemiklerden kalsiyum kaybını arttırır. D vitamini eksikliğinde kemik mineralizasyonu bozulur. D vitamininin osteoblast denilen kemik yapımında rol alan hücreleri indükleyici etkisi de vardır.

D vitamini kaynakları:
Vücuttaki D vitamininin yaklaşık %80'i deride güneş ışınları etkisiyle sentezlenir. Besinlerle çok bol alınabilen bir vitamin değildir. Bu nedenle güneşe yetersiz maruziyet durumları (kapalı giyinme gibi) beslenme normal olsa bile kolaylıkla D vitamini eksikliğine neden olabilir. Balık, karaciğer, süt, peynir, tereyağı ve yumurta sarısında D vitamini bulunur ancak bu besinler tek başlarına asla yeterli olmazlar. Ayrıca menopoz sonrası ve yaşlılarda barsaklardan D vitamini emilim kapasitesi azalır.
Güneş ışığına maruz kalınması deride aktif D vitamini (Vit. D3) sentezlenmesini sağlar. Bu nedenle yeterli miktarda güneş ışığına maruz kalmak iskelet sağlığı açısından çok önemlidir. Aktif D vitamininin çoğu derinin epidermis tabakasında sentezlenir, daha az kısmı dermis tabakasında sentezlenir. Günde 20-30 dakika yüz ve kolların güneş alması yeterince D vitamini sentezi sağlar.

D vitamini tedavisi:
Menopoz sonrası osteporoz (kemik erimesi) varlığında her gün 1200 mg kalsiyum ve 800 Ünite D vitamini alınması önerilir. Bu dozlarda alınan D vitamini ve kalsiyum kemik erimesi olan hastalarda kemik kaybını ve kırık riskini azaltır. Araştırmaların çoğu kalsiyum eklenmeden tek başına D vitamini kullanılmasının fayda sağlamadığını göstermiştir. Her ilaç ve her vitamin gibi D vitamininin de (kalsiyumun da) fazlası ve gereksiz kullanılması sakıncalı olabilir bu nedenle asla doktora danışılmadan kullanılmamalıdır.

Vitamin D formları:
- Vitamin D2 = Ergokalsiferol
- Vitamin D3 = Kolekalsiferol = Aktif Vitamin D'nin hidroksile olmamış hali.
- 25 hidroksi vitamin D3 (25OH-D) = Kalsifediol = Kalsidiol = Hidroksikolekalsiferol
- Aktif vitamin D3 = Kalsitriol = 1, 25 dihidroksikolekalsiferol = 1,25-dihidroksi D3

D vitamininin en aktif formu kalsitriol yani 1, 25 dihidroksikolekalsiferol'dür.

Yazar Ebruli

Menopoz, İnfertilite (Kısırlık), Gebelik ve takibi, Riskli gebeliklerin tespiti, Doğum, Cinsel yolla bulaşan hastalıklar,Cinsel problemler (Vajinismus), Genital Estetik, Vaginoplasti (Vagina daraltma), Labioplasti (İç dudakların düzeltilmesi), Kızlık Zarı, Adet Düzensizlikleri, Kürtaj, Jinekolojik hastalıklar, Kanserler ve Tüp Bebek konusunda hizmet veren Op.Dr.Cansu Bozkurt şu an kendi özel muayenehanesinde görev yapmaktadır.
«
Next
Sonraki Kayıt
»
Previous
Önceki Kayıt