HAMİLELİKTE ANEMİ VE TEDAVİSİ
Hamilelikte kansızlığın (aneminin) en yaygın türü demir eksikliği anemisi olduğu için burada demir eksikliği anemisinin tedavisi anlatılacaktır.
Demir eksikliği anemisinin tedavisi:
Gebelikte demir eksikliğine bağlı kansızlığın tedavisinde amaç vücuttaki demir depolarının doldurulmasıdır. Demir ilaçları ile bir süre sonra kansızlık düzelebilir ancak bu tedavinin yeterli olduğu anlamına gelmez, demir depoları dolana kadar tedaviye devam etmek gerekir. Kansızlığın düzelmesi ve demir depolarının dolması yapılan kan tahlilleri ile basitçe tespit edilebilmektedir. Kansızlık düzeldikten sonra 3 ay daha demir ilacı verilmesi demir depolarının dolması için yeterlidir.
Tedavide ağızdan, kas içine (kas içine iğne ile, intramuskuler enjeksiyon) veya damardan serum ile verilen demir ilaçları kullanılabilir. Kas işine yapılan enjeksiyonlar ve damardan verilen ilaçlar ağızdan alınan haplara göre daha hızlı düzelme sağlarlar.
Hamilelikte kansızlığa iyi gelen demirden zengin yiyecekler:
Kırmızı et ve tavuk eti, baklagiller, yumurta, pekmez, yeşil sebzeler, kuru üzüm, kuru kayısı, fındık, fıstık gibi besinler demirden zengindir.
Ağızdan alınan demir ilaçları portakal suyu gibi C vitamininden zengin besinlerle beraber alınırsa demirin barsaktan emilimi daha fazla olur. Çay, kahve, süt, süt ürünleri, yumurta, tetrasiklin antbiyotikler, kalsiyum ilaçları demir ilaçlarının ve besinlerdeki demirin emilimini azaltırlar, bu nedenle ilaçlarla beraber alınmamalıdır. Çay yemeklerden en az 45 dakika sonra içilmelidir.
Hamilelik döneminde kansızlık olması daha her anneye önlem amacıyla mutlaka rutin olarak demir ilaçları (halk arasında kan hapı) verilmelidir. Bu konuda ayrıntılı bilgiye buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.
Yiyeceklerle içeceklerle alınan demir yeterli değildir, ilaçları kullanmak gerekir:
Bu konuda son olarak şunu vurgulamak gerekir ki yiyecekler ve içeceklerle alınan demir gebelikte demir eksikliğine bağlı kansızlığı önlemek için veya kansızlığı tedavi etmek için asla yeterli olmaz, mutlaka demir ilaçları kullanılmalıdır. Yiyeceklerle alınabilecek demir miktarı ve alınan demirin emilme oranı kısıtlıdır. Fazla demir almak amacıyla bazı yiyecekleri, içecekleri çok aşırı tüketmek de faydadan çok zarar getirebilir. Gereksiz kilo ve yağ depolanmasına neden olabilir. Bu nedenle demirden zengin besinler normal miktarda tüketilmelidir ve demir eksikliği demir ilaçları ile giderilmelidir.
Jinekoloji Gebelik
»
anemi
»
Gebelik
»
hamilelik
»
kansızlık
»
tedavi
» GEBELİKTE (HAMİLELİKTE) KANSIZLIK TEDAVİSİ
Topics: anemi Gebelik hamilelik kansızlık tedavi
Yazar Ebruli

Menopoz, İnfertilite (Kısırlık), Gebelik ve takibi, Riskli gebeliklerin tespiti, Doğum, Cinsel yolla bulaşan hastalıklar,Cinsel problemler (Vajinismus), Genital Estetik, Vaginoplasti (Vagina daraltma), Labioplasti (İç dudakların düzeltilmesi), Kızlık Zarı, Adet Düzensizlikleri, Kürtaj, Jinekolojik hastalıklar, Kanserler ve Tüp Bebek konusunda hizmet veren Op.Dr.Cansu Bozkurt şu an kendi özel muayenehanesinde görev yapmaktadır.
İlgili Konular
HAMİLELİKTE TOXOPLAZMA ENFEKSİYONU GEÇİRMEK
Toksoplazma; toksoplazma gondii ismi verilen parazitin yaptığı bir enfeksiyondur. Bulaşması pişir...Devamını Oku »
20Nov2014HAMİLELİKTE (GEBELİKTE) ALKOLÜN ZARARLARI
GEBELİKTE ALKOL KULLANMAK VE FETAL ALKOL SENDROMU Alkol gebelik sırasında plasentayı kolaylıkla geçe...Devamını Oku »
20Nov2014GEBELİKTE (HAMİLELİKTE) KANSIZLIK - ANEMİ
HAMİLELİKTE ANEMİ (KANSIZLIK) GEBELİKTE DEMİR EKSİKLİĞİ ANEMİSİ: Demir eksikliği anemisi, gebelikte...Devamını Oku »
26Oct2014GEBELİKTE (HAMİLELİKTE) KANSIZLIĞIN ZARARLARI
Gebelikte kansızlığın (aneminin) anne, bebek ve doğum komplikasyonları açısından çeşitli zararları v...Devamını Oku »
28Oct2014GEBELİKTE (HAMİLELİKTE) KANSIZLIK NEDENLERİ
Gebelik döneminde annenin kan volümündeki artıştan dolayı kandaki kırmızı kan hücrelerinin (alyuvar)...Devamını Oku »
28Oct2014Hamile Kalmak İçin Doğru Zamanı Nasıl Hesaplayabilirsiniz?
Hamile kalmak isteyen çiftler için doğru zamanı bilmek, gebelik şansını artırabilir. Kadının y...Devamını Oku »
05Dec2024