» » » » HAMİLELİKTE (GEBELİKTE) ALKOLÜN ZARARLARI

GEBELİKTE ALKOL KULLANMAK VE FETAL ALKOL SENDROMU
Alkol gebelik sırasında plasentayı kolaylıkla geçebilecek ve fetusa zarar verebilecek teratojen bir maddedir o yüzden gebelik sırasında kesinlikle kullanılmaması gerekir. Alkol bebekte çeşitli anomalilere sebep olabilir, düşük ve erken doğum, düşük doğum ağırlığına sebep olabilir. Anne karnında bebeğin alkole maruz kalmasına bağlı oluşan sendroma fetal alkol sendromu (FAS)denir. Hafif öğrenme problemlerinden çeşitli doğumsal anomalilere kadar değişen spektrumda görülebilen bu duruma fetal alkol spektrum bozuklukları (fetal alcohol spectrum disorders) (FASD) denir. FAS dünyada yaklaşık 1000 canlı doğumda 1 görülür.

"Gebelik sırasında alkol hangi miktarda kullanılırsa bebeğe zarar vermez?" sorusunun net cevabı bilinmemektedir o yüzden çok az miktarda nadiren alınan alkolün bile gebeliğe zararlı etkileri olabileceği kabul edilmelidir ve hiç kullanılmamalıdır. Fakat bilinen birşey var ki kullanılan alkol miktarı arttıkça gebeliğe zarar verme riski de artmaktadır.

Fetal alkol sendromunda bebekte görülen anomaliler:
- Karakteristik yüz görünümü, ince üst dudak, kısa ve yukarıya dönük burun, burun ve üst dudak arasındaki oluğun (filtrum) olmaması, karakteristik göz kapakları
- Mikrognati (küçük çene)
- Mikroftalmi (ufak gözler)
- Kalp anomalileri
- Kol, bacak, parmak ve eklem anomalileri
- Anne karnında ve doğumdan sonra büyüme geriliği
- Görme ve işitme problemleri, tekrarlayan kulak enfeksiyonları
- Mikrosefali (kafa çapı ve beyinin küçük olması)
- Zeka geriliği
- Hiperaktivite, dikkat süresinin kısa olması, hafıza bozukluğu, sinirlilik
- İnmemiş testisler
- Yarık damak ve dudak
- Böbrek anomalileri
- Omurilik anomalileri
- Meningomyelosel, hidrosefali

Fetal alkol sendromunda görülen bu etkiler geri dönüşümsüzdür ve hayat boyu çocuğu etkileyecek anomalilerdir. Bunlardan kaçınmak için gebe kalmaya karar verdiğiniz andan itibaren alkolden tamamen uzaklaşmalısınız ve bunu gebelik süresince de sürdürmelisiniz. Alkolü bırakamayacak durumda iseniz gebe kalmadan önce mutlaka bir uzmana danışmalı ve yardım almalısınız. Hamilesiniz ve alkol kullanıyorsanız alkolü hemen bırakmalısınız, ne kadar erken bırakırsanız bebeğin etkilenme riski o kadar az olacaktır.

Yazar Ebruli

Menopoz, İnfertilite (Kısırlık), Gebelik ve takibi, Riskli gebeliklerin tespiti, Doğum, Cinsel yolla bulaşan hastalıklar,Cinsel problemler (Vajinismus), Genital Estetik, Vaginoplasti (Vagina daraltma), Labioplasti (İç dudakların düzeltilmesi), Kızlık Zarı, Adet Düzensizlikleri, Kürtaj, Jinekolojik hastalıklar, Kanserler ve Tüp Bebek konusunda hizmet veren Op.Dr.Cansu Bozkurt şu an kendi özel muayenehanesinde görev yapmaktadır.
«
Next
Sonraki Kayıt
»
Previous
Önceki Kayıt

Hiç yorum yok:

Yorum yap