DOĞUM AĞRISI VE AZALTMAK İÇİN YÖNTEMLER
Doğum ağrısı veya başka bir deyişle sancı doğum başladıktan sonra karında, kasıklarda ve belde hissedilen, belli aralıklarla gelen ve geçen bir ağrıdır. Doğum ağrısı kadınlar arasında çok farklılık gösterir. Bazı kadınlar çok hissederken bazıları az hisseder, bazıları bu ağrılar sırasında bağırır, bazen hiç ses bile çıkarmadan doğum yapanlar görülür. Doğum ağrılarının şiddetinin kişiler arasında farklılık göstermesi sosyokültürel çevrelerinden, daha önce etraflarından duydukları hikayelerden, kişinin ağrı eşiğinden kaynaklanır. Ağrı eşiği sadece doğum ağrısının değil her tür ağrının kişiler arasında farklı şiddetlerde hissedilmesini sağlar. Ancak doğum ağrısında en önemli faktör annenin bilinç ve bilgi düzeyi ile sosyokültürel çevresidir. Kimi anne adayı bu ağrının adeta çok hissedilmesi gerektiğine inanır ve böyle duymuştur, böyle öğrenmiştir bu nedenle çok şiddetli hisseder. Kimi anne adayı da bilinçli ve sakin olarak bu ağrıyı hafif hissederek de doğumu yapabileceğini bilir.
Annenin doğum ağrıları azaltmak için ilaç dışı yöntemler:
- Annenin doğum sancılarını çektiği dönemde hareket etmesi ve ayağa kalkması ağrıların hafiflemesini sağlar. Annenin sürekli sırt üstü yatakta sabit kalması ağrının hafiflemesini engeller.
- Sancılar sırasında annenin yatakta kalçasını sağa-sola çevirmesi sancıyı azaltabilir.
- Annenin ses çıkarması, mırıldanması, inlemesi de doğum ağrılarını az hissetmesini sağlar.
- Müzik dinlemek annenin rahatlamasını, gevşemesini, sancıları hafif hissetmesini sağlar.
- Annenin güzel hayaller kurması sancıları hafif hissetmesini sağlar.
- Annenin karnına hafif hafif masaj yapması sancılarını azaltır.
- Anneye doğum sırasında destek olan bir yardımcının annenin ayaklarına ve bacaklarına masaj yapması ağrısının azalmasını sağlar.
- Bunların dışında annenin doğum ağrılarını az hissetmesi ve bunlara en iyi şekilde uyum sağlaması için solunum egzersizi teknikleri vardır.Bu tekniklerden en çok kullanılanı Lamaze tekniğidir. Solunum egzersizleri hastanın hem sancılara daha kolay dayanmasını sağlar hem de gevşemesini ve bebeğe daha çok kan gitmesini sağlar.
Anne doğum sırasında sancılar geldiğinde yavaşça ve derin nefes alarak sancının geçmesini beklemelidir. Bu sırada çok hızlı nefes alıp vermek doğru değildir, ellerinizde uyuşmalara, kasılmalara sebep olabilir. Sancı azalırken gülümsemeye ve rahatlamaya çalışın. Sancı geçtikten sonra bir dahaki sancıya kadar dinlenin.
Bunların dışında annenin gebelik boyunca egzersiz yapması (normal egzersizler, yürüyüş, yüzme ve plates gibi..) doğumunun daha rahat geçmesine yardımcı olur. Doğum yapacağınız hastanenin gebeler için verdiği doğum öncesi eğitimler varsa bunlara katılmanız faydalı olacaktır, doğuma daha bilinçli girmenizi sağlayacaktır.