Hamilelerde görülen deri çatlakları, derinin gerilmesine bağlı olarak ortaya çıkan yırtıklardır. Öncelikli olarak cilt yapısıyla yakından ilgilidir. Bazı kadınlar hamilelik sürecinde herhangi bir cilt programı yaşamazken, bazılarında da deri çatlakları ve kurulukları ya da aşırı yağlanma görülebilir. Hamilelikte hormonsal yapının değişmesiyle birlikte cilt yapısındaki değişiklikler deri çatlaklarına neden olurlar. Bu çatlakların derinin esnekliği ile de yakında ilgisi vardır. Esnek derilerde çatlaklar daha az görülür. Cilt yapısı da genetiktir ve sonradan kullanılan ürünlerde bu yapı değiştirilemez.

Hamilelikte deri çatlakları, kilo alımıyla da yakından ilgilidir. Hamilelik sürecinde, göbeğin büyümesiyle birlikte, karın derisinde çatlaklar meydana gelir.  Deri çatlakları genelde hamileliğin 6. ayından itibaren başlar. Başlangıçta pembe renk olan bu çatlakları bir süre mor renge dönüşür ve oluşumu tamamlandığında beyaz rengi alır. Cildi ince olan beyaz tenliler, aşırı kilo alanlar, birden fazla doğum yapmış olanlar ve genetik olanlar ailesinde deri çatlağı bulunanlar risk altındadır.

Hamilelikte oluşan deri çatlaklarını tamamen gidermek pek mümkün değildir. Ancak oluşmasını önlemek için dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Bunları kısaca değinelim.
En önemli nokta, cildin düzenli olarak nemlendirilmesini sağlamaktır. Gün en az 2 litre su tüketmek ve A, C, E vitamini takviyesi almak, lif, meyve ve sebzelerden oluşan bir beslenme şekli uygulamak da cildin nemlenmesine yardımcı olur.
Kakao yağı, çörek otu yağı, gliserin yağı, havuç yağı, susam yağı, melisa yağı ve saf zeytinyağının cildi nemlendirme özelliği vardır. Çatlak oluşabilecek bölgelere veya cildin gerildiği yerlere her gün düzenli olarak sürülebilir.
Hamilelikte yapılan bazı egzersiz hareketleri ve masaj, vücutta kan dolaşımını düzenler. Bu da çatlakları önlemek açısından çok yararlıdır.  Özellikle hamileliliğin 5. ayından itibaren egzersizlere mutlaka başlanmalıdır.
Soğuk suyla duş almak, kan dolaşımını hızlandırması sebebiyle, çatlakları önlemeye yardımcı olur.
Dar giysilerin giyilmesi de dolaşımı bozar ve çatlak oluşumuna neden olur.
Doğumdan sonra, lohusalık döneminde egzersizlere devam edilmesi, dengeli beslenme çatlakların iyileşmesine yardımcı olur.
Günümüzde deri çatlaklarının lazerle tedavisi de bulunmaktadır.

Yazar Ebruli

Menopoz, İnfertilite (Kısırlık), Gebelik ve takibi, Riskli gebeliklerin tespiti, Doğum, Cinsel yolla bulaşan hastalıklar,Cinsel problemler (Vajinismus), Genital Estetik, Vaginoplasti (Vagina daraltma), Labioplasti (İç dudakların düzeltilmesi), Kızlık Zarı, Adet Düzensizlikleri, Kürtaj, Jinekolojik hastalıklar, Kanserler ve Tüp Bebek konusunda hizmet veren Op.Dr.Cansu Bozkurt şu an kendi özel muayenehanesinde görev yapmaktadır.
«
Next
Sonraki Kayıt
»
Previous
Önceki Kayıt