yeni doğan bebeklerde sarılık,bebeklerde sarılık,bebeklerde sarılık için ne yapılmalı,bebeğin sarılık olduğu nasıl anlaşılır

Yeni doğum yapmış annelerin başına gelebilecek en üzücü şeylerden biri de genelde önemsiz olmasına rağmen yeni doğan bebek sarılığıdır. Her yenidoğan bebekte görülme ihtimali bulunan sarılık, bir bebeğin hastaneye ilk yatış nedeni bile olabilmektedir.Bebeklerde sarılıkla ilgili ayrıntılı bilgileri konumuzda bulabilirsiniz.


Yenidoğan bebeklerin %80 – %90 ında görülen bir durumdur, yenidoğan sarılığı. Bebek doğduktan 2-3 gün sonra hafif ten sararmaya başlayabilir, panik yapılmamalıdır ancak ihmal de edilmemelidir. En yakın hastaneye gidilip. Bebeğin topuğundan kan alınıp bilirubin değerine bakılmalıdır.

Eğer bilirubin değeri 17-18 in altındaysa korkulacak bişey yoktur ancak 24 saat sonra tekrar kontrol ettirilmelidir. Bu süre içinde de anne bebeğe her 2 saatte bir 60 cc bebek maması veya anne sütü vermelidir. Bunu düzgün olarak yaparsanız ertesi gün bilirubin değerinin düştüğünü göreceksiniz. Zaten yenidoğan bebeklerde sarılığın sebebi yetersiz beslenmedir. Anne bebeği emzirdiğini düşünür ancak bebeğin ne kadar emdiğini göremez. Yetersiz beslenen bebekte kan şekeri düşer ve sürekli uyku hali oluşur. Bebek zorla uyandırılıp 2 saatte bir bir öğün mama bir öğünde anne sütü verilmelidir 60 cc.

Anne sütünün ne kadar verildiğini öğrenebilmek içinde anne sütünü sağmalı ve biberonla vermelidir. Yoksa yanıltıcı olabilir. Bebek Sağlığı açısından anne sütü çok önemlidir ancak ilk günlerde mama da gerekli olabilir.

Eğer bilirubin değeri 17-18 in üzerindeyse bebeğe fototerapi uygulanması gerekmektedir. Fototerapi bebeğe çıplak olarak güçlendirilmiş ışık vermektir. Bebeğe bir zararı yoktur aksine vücuttaki sarılık yapan hücreleri öldürür.

Bebeğiniz 1 haftayı geçirdikten sonra yenidoğan sarılığı ortadan kalkar ve korkulacak bişey kalmaz.


En sık görülen neden fizyolojik sarılıktır. Yüzde 50 ‘nin üzerinde neden budur. Bunu prematürite doğum, düşük doğum ağırlığı, rh uygunsuzluğu, grup uygunsuzluğu (ABO uygunsuzluğu), hipotroidi, yeni doğan enfeksiyonları, bebeğin aç veya susuz kalması, bilurubinin vücutta salınımı ve atılımını engelleyen doğumsal hastalıklar, enzim defektleri kalıtsal hastalıklar(crigler najjar ve gilbert sendromu gibi), bazı ilaçların yüksek doz uygulanması (k vitamini sulfanamid diazem gibi), nne karnında bebeğin geçirdiği hastalıklar (torch gibi), hepatit, safra yollarını tıkayan hastalıklar ve diyabetik anne çocuğu gibi nedenler izliyor.

Yazar Ebruli

Menopoz, İnfertilite (Kısırlık), Gebelik ve takibi, Riskli gebeliklerin tespiti, Doğum, Cinsel yolla bulaşan hastalıklar,Cinsel problemler (Vajinismus), Genital Estetik, Vaginoplasti (Vagina daraltma), Labioplasti (İç dudakların düzeltilmesi), Kızlık Zarı, Adet Düzensizlikleri, Kürtaj, Jinekolojik hastalıklar, Kanserler ve Tüp Bebek konusunda hizmet veren Op.Dr.Cansu Bozkurt şu an kendi özel muayenehanesinde görev yapmaktadır.
«
Next
Sonraki Kayıt
»
Previous
Önceki Kayıt