hemogram nedir,kan tahlili nedir,tam kan tahlili nasıl yapılır,hamilelikte tam kan sayımı değerleri  

Hemogram yani tam kan sayımında kan içerisinde bulunan çeşitli hücrelerin sayıları ve oranları belirlenir. Bunlar kırmızı kan hücreleri (eritrositler, alyuvarlar, rbc), beyaz kan hücreleri (akyuvarlar, wbc) ve platelet (trombosit, plt) gibi hücrelerdir. Beyaz kan hücrelerinin nötrofil, monosit, lenfosit, eozinofil, bazofil gibi çeşitleri vardır.

Tam kan sayımında nelere bakılır?
Tam kan sayımında kan içerisinde bulunan çeşitli hücrelerin sayısı değerlendirilir.
Bunlar başlıca:
- Eritrosit = kırmızı kan hücresi = alyuvar sayısı (RBC): - Hemoglobin (HGB, HB): detaylı bilgi >>
- Hematokrit (HCT- Ortalama eritrosit volümü (MCV):
- Ortalama eritrosit hemoglobini (MCH)
- Ortalama eritrosit hemoglobin konsantrasyonu
- Lökosit = beyaz kan hücresi sayısı (WBC)
- Trombosit = platelet sayısı (PLT)
- Retikülosit sayısı

Tam kan tahlili nasıl yapılır?
Genellikle koldaki bir toplar damardan (ven) alınan kan ile çalışılır. Parmak ucundan delinerek de alınabilir. Yenidoğan bebeklerde topuktan kan alınabilir. Tahlil için hastanın aç veya tok olması farketmez.

HAMİLELİKTE (GEBELİKTE) TAM KAN SAYIMI DEĞERLERİ
Gebeliğin ilk muayenelerinde mutlaka yapılması gereken bir tahlildir. Bu sayede anne adayında kansızlık (anemi) varlığı araştırılır ve gerekirse buna yönelik tedavi verilir. Hamileliğin son aylarına doğru gerekirse tekrar tam kan sayımı ile hemoglobin ve diğer parametreler değerlendirilir. Tam kan sayımında değerlendirilen parametrelerden bazılarının normal değer aralıkları gebelerde diğer bireylere göre farklılık gösterir, bu konuda detaylı bilgiye yukarıda görülen her bir tahlil parametresinin yanındaki detaylı bilgi linkline tıklayarak ulaşabilirsiniz.
Tahlil sonuçlarının değerlendirilmesi, yorumlanması:
Hamilelerde ve diğer hastalarda tahlil sonuçları ancak muayene ve diğer bulgular ile kombine edilerek değerlendirildiğinde bir anlam kazanır. Bu nedenle tahlil sonuçları ilgili doktora danışılmadan asla değerlendirilmemelidir.

Yazar Ebruli

Menopoz, İnfertilite (Kısırlık), Gebelik ve takibi, Riskli gebeliklerin tespiti, Doğum, Cinsel yolla bulaşan hastalıklar,Cinsel problemler (Vajinismus), Genital Estetik, Vaginoplasti (Vagina daraltma), Labioplasti (İç dudakların düzeltilmesi), Kızlık Zarı, Adet Düzensizlikleri, Kürtaj, Jinekolojik hastalıklar, Kanserler ve Tüp Bebek konusunda hizmet veren Op.Dr.Cansu Bozkurt şu an kendi özel muayenehanesinde görev yapmaktadır.
«
Next
Sonraki Kayıt
»
Previous
Önceki Kayıt

Hiç yorum yok:

Yorum yap