hamilemiyim,hamile olduğumu nasıl anlarım,hamilelik belirtisi,hamilelik belirtileri,gebe olduğumu nasıl anlarım,en erken hamile olduğumu nasıl anlarım,en erken gebelik belirtisi, şüpheli gebelik hakkında bilgiler

Hamile mi kaldınız yada şüpheleniyormusunuz? Hamilemiyim acaba sorusuna yanıtmı arıyorsunuz yoksa? hamile kalıp kalmadığınızı anlayabilmeniz için bir yazımız.

Adet kanaması gecikmesi ve rahimde büyüme olan hastalarda , gebelik testinin pozitif çıkması ile gebelik tanısı konmaktadır. Gebeliğin erken tanısı, ölü fetüs ve dış gebeliğin tesbiti açısından önem taşır.

Şüpheli gebelik bulguları :

-Adet kanamasının gecikmesi
-Aşerme ve psikolojik değişiklikler
-Sabah bulantı ve kusmaları
-Göğüslerde gerginlik
-Karında büyüme
-Sık idrara çıkma
-Devamlı uyuma isteği
-Halsizlik

Kesin gebelik bulguları:

-Kanda gebelik testinin pozitif çıkması
-Bebek kalp seslerinin işitilmesi
-Bebek kısımlarının elle hissedilmesi
-Bebek hareketlerinin saptanması
-Ultrasonda embryonun görülmesi


Şüpheli Gebelik Belirtileri
Adet gecikmesi: Düzenli adet gören bir kadın adet kanamasının geciktiğinden şikayet ediyorsa öncelikle gebelik düşünülmelidir.Gebeliğin oluşumuyla salgılanan beta HCG gebeliğin devamını sağlar ve adet kanaması gecikir.

Stres, gebe kalma korkusu, hormonal düzensizlikler, menapoz öncesi dönem, emzirme, kronik hastalıklar, opioid ve dopaminerjik ilaç kullanımı, genitoüriner sistem tümörleri, bilinçsizce yapılan küretajlar adet düzensizliklerine sebep olur.
Meme değişiklikleri: İlk gebelikte önemlidir.Memelerde büyüme, dolgunluk hissi, hassasiyet, renk değişikliği görülür.Gebeliğin ikinci yarısından itibaren göğüslerden salgı gelebilir. Salgı önceleri şeffaf olup, ilerleyen aylarda sarımtrak bir renk alır. Buna kolostrum adı verilir.
Bulantı ve kusma: Gebeliğin başlangıcından itibaren on ikinci haftaya kadar gebelerin yarısında hafif bulantı ve kusma şikayetleri olabilir. Özellikle sabah aç karnına fazladır, ilerleyen saatlerde azalır.Çoğunlukla onikinci haftadan sonra kendiliğinden düzelebilir, nadiren gebelik boyunca devam eder.İlk gebelikte daha çok görülür.Gebelikteki metabolizme değişikliklerinin, psikolojik faktörlerin, iç salgı bezlerinin bulantı ve kusmada etkili olduğu düşünülmektedir.
İdrar yapma alışkanlığında değişiklikler: Gebeliğin ilk aylarında rahim daha aşağıda yerleştiğinden, idrar torbasına bası yaparak, idrar torbasının kapasitesini azaltır.Bu nedenle hastada sık idrara gitme hissi olur. Gebeliğin ilk üç ayından sonra şikayetler geçer.
Halsizlik, yorgunluk hissi: Gebeliğin 20. haftasına kadar sürebilir, çok rahatsız edici olabilir.
Çocuk hareketlerinin hissedilmesi: İlk gebelikte çocuk hareketleri gebeliğin 20. haftasından itibaren hissedilebilir, çoğul gebelikte ise 16.gebelik haftasından itibaren hissedilebilir.Önceleri seyirme şeklinde başlayan hareketler giderek kımıldamalara dönüşür.

Kesin gebelik bulguları:
Çocuk kısımlarının palpasyonu: İleri aylarda, çocuk gövdesi ve ekstremiteleri, rahatlıkla karında palpasyonla hissedilebilir.
Ultrasonda bebeğin görülmesi: Rahim içinde gebelik kesesi ve kese içinde embryo taslağı aranır. Kalp hareketleri görülür.
Aktif bebek hareketlerinin elle hissedilmesi: Gebeliğin ikinci yarısından itibaren çocuk hareketleri elle hissedilebilir.

Yazar Ebruli

Menopoz, İnfertilite (Kısırlık), Gebelik ve takibi, Riskli gebeliklerin tespiti, Doğum, Cinsel yolla bulaşan hastalıklar,Cinsel problemler (Vajinismus), Genital Estetik, Vaginoplasti (Vagina daraltma), Labioplasti (İç dudakların düzeltilmesi), Kızlık Zarı, Adet Düzensizlikleri, Kürtaj, Jinekolojik hastalıklar, Kanserler ve Tüp Bebek konusunda hizmet veren Op.Dr.Cansu Bozkurt şu an kendi özel muayenehanesinde görev yapmaktadır.
«
Next
Sonraki Kayıt
»
Previous
Önceki Kayıt

1 yorum:

  1. Ben 3aydir adet göremiyorum doktora gittim şüpheli gebelik dedi bir hafta sonra tekrar gelmemi söyledi ne yapabilirim yardımcı olurmusunuz

    YanıtlaSil