erken gebelik belirtileri nelerdir,hamileliğin ilk belirtisi nedir,en erken hamilelik belirtileri,en erken ge olduğumu nasıl anlarım,en erken hamile olduğumu nasıl anlarım,gebeliğin ilk haftası oluşan belirtiler hakkında bilgiler
Sıklıkla görülen bu erken belirtilerin ne olduğunu ve ne anlama geldiğini merak ediyorsunuz değil mi? Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Deniz Gökalp tüm detaylarıyla gebeliğin erken belirtileri konusunda bizleri aydınlattı.
Unutmayın, erken gebelik belirtilerinin şiddetinin, süresinin ve sıklığının kadından kadına hatta hamilelikten hamileliğe değişebilir. Bu belirtiler regl öncesi (premenstrüel) belirtilere de çok benzerlik gösterirler. Hamilelik düşünmeyen bir kadın bu belirtileri kolayca bir sonraki regl kanamasının başlayacağına yorabilir. Veya hamile kalmaya çalışan biri de regl öncesi belirtileri kolayca "hamileyim" şeklinde yorumlayabilir. Bu nedenle evde gebelik testi yapmak veya daha da iyisi doktorunuza görünmek en sağlıklısıdır.
Belirtilerin ortaya çıkma sırası herkeste farklılık gösterebilir
Adet gecikmesi:
Erken bir olası gebeliğin en önemli belirtisidir. Bazen de normale göre daha hafif bir vajinal kanama da olabilir.
Hamile gibi hissetmek:
Pek çok kadın hamileliğin çok erken döneminde bunu hissedebildiğini düşünmektedir. Bu his bazen yorgunluk, dalgınlık veya unutkanlık, duygu durum değişkenliği olabilir. Göğüslerin daha hassas olması, belinizde veya karın altı kısımda (kasıklarda) ağrı, kabızlık, daha çok tuvalete gitme de sıklıkla hissedilir, kısaca kendinizi farklı hissettiren herhangi bir belirti olabilir.
Göğüs Hassasiyeti:
Erken gebeliğin en sık rastlanan belirtilerindendir. Göğüsler bu dönemde daha büyük (şiş), hassas olur ve size egzersiz yaparken, uyumaya çalışırken, giyinme veya duş alma sırasında rahatsızlık hissi verebilir
Yorgunluk:
Aşırı yorgunluk ve bitkinlik de oldukça sık hissedilir. Daha erken uykunuzun geldiğini, sabahları yataktan kalmakta daha çok zorlandığınızı hissedebilirsiniz. Spor aktiviteleri çok daha yorucu olabilir. Eğer gerçekten gebe iseniz vücudunuzun bu yorgunluk sinyallerine kulak vermenizi ve yeterince istirahat etmenizi öneririz.
Sık idrara çıkma:
Eşiniz ve yakınlarınızca da fark edilebilecek bir belirtidir. Gebelik nedeniyle büyümeye başlayan rahminizin idrar torbası üzerinden yaptığı baskıdan kaynaklanır. Gebelik boyunca da vücudunuzda normalden fazla sıvı olacağı ve böbrekleriniz daha fazla sıvı süzeceği için devam edebilir.
Bulantı:
En sık görülen belirtilerden biri de bulantı ve kusmadır. Bazı kadınlar bunu sabahları daha yoğun hissederken, bazen öğleden sonra veya akşam da daha yoğun olabilir. Bazen hamile bayanlara oldukça sıkıntı verebilen bu durum aslında sık sık ve azar azar yiyerek, daha çok atıştırmalık gıdalar seçilerek ( tuzlu krakerler gibi ) üstesinden gelinebilir. İkinci trimester itibariyle, vücudunuzu gebelik etkilerine alışınca geçecektir
Baş dönmesi - bayılma:
Uzun süre ayakta durma (kuyrukta bekleme) otururken birden ayağa kalma, merdiven çıkma gibi durumlarda baş dönemsi ve baygınlık hissi oluşabilir, hatta gerçekten bayılma da olabilir. Gebelik nedeniyle rahminize daha fazla kan gidebilmesi için kan basıncınızın normale göre düşük seyretmesinden kaynaklanır. Doğru beslenmek ve bol sıvı tüketmek gerekir.
Aşerme veya besinlerden tiksinti:
Normalde sık tüketmediğiniz bir besini veya besinleri aşırı arzulama, ya da tam tersi daha önce size lezzetli gelen bir besinden tiksinti gelmesi de oldukça sık görülür. Genellikle bu belirti de bulantı gibi ilk 3 aydan sonra düzelir.
Koku hassasiyeti:
Vücudunuzdaki hormonal değişikliğin yol açtığı başka bir belirti de budur. Çoğu hamile kadın bazı besinlerin kokusuna veya parfüm, şampuan, benzin, temizlik maddeleri, sigara kokusuna aşırı hassasiyet kazanır ve bulantıları tetiklenebilir.
Mide yanması/ kabızlık:
Vücudunuzda hızla yükselen gebelik hormonları sindirim sisteminizi yavaşlatır. Bu nedenle midenizde besinleri sindirebilmek için daha çok asit salınır ve bu da midede veya yemek borunuzun alt kısmında ( kalbinizin hemen altı gibi de hissedilebilen) yanmalara sebep olur. Kabızlığın sebebi de yine bu yavaşlamadır. Doktorunuz size antiasit tabletler önerebilir. Kabızlık için de sindirimi kolay ve lifli besinleri küçük porsiyonlar halinde ve sık sık tüketin, yeşillik ve bol sıvı tüketmeyi unutmayın.
Duygu durumunuzda değişkenlik- alınganlık:
Vücudunuzda gebelikle beraber bu denli çok değişim olurken ruh halinizin etkilenmemesi imkansızdır. Hele ki gebelik döneminin ve sonrasında gelecek bebeğin dünyanızı büyük ölçüde etkileyeceği göz önünde bulundurulursa. Duygusal gelgitler, bu gebeliğe finansal açıdan, kariyeriniz açısından veya diğer açılardan hazır olup olmadığınızı sorgulamak çok doğaldır. Bu dönemde karışık duygular yani neşe ve hüzün, coşku ve depresyon, kahkaha ve gözyaşları birbirini takip eder. Bu dönemde en önemlisi eşinizden olmak üzere duygusal destek almaktan çekinmeyin.
Yüksek vücut ısısı:
Erken gebelikte gebelik hormonları kaynaklı vücut ısısı normale göre yüksek seyreder. Eğer gebe kalmak için uğraşıyor idiyseniz ve doktorunuz size yumurtlama zamanınızı tespit için vücut ısınızı takip etmenizi söylediyse, iki haftadan fazla süreyle yüksek seyreden vücut ısısı, gebeliğe işaret eder.
Tutunma (İmplantasyon) kanaması:
Döllenmiş yumurta rahminize gömülürken (implante olurken) hafif bir kanamaya sebep olabilir. Genellikle bu kanama beklenen periyod kanamasına göre daha hafif, kısa ve açık renktedir.
Şişlik hissi ve kilo alma:
Çoğunlukla hormonal değişimlerden, bazen de yukarda bahsedilen aşerme ve atıştırma arzusundan şişlik hissi ve kilo alma da erken gebelikte sık görülür. İlk üç ay kilo alım hızınız çok hızlı gidiyor ise sağlıklı ve dengeli beslenme ayrıca prenatal vitamin desteği için doktorunuza mutlaka danışın.
Gebelik belirtileri en erken 1-2 hafta adet gecikmesi yaşandıktan sonra başlar daha önce başlamaz, bu günlerde gebelik 5-6 haftalık yaklaşık bir - bir buçuk aylık şeklinde adlandırılır. Gebeliğin farkedildiği bu ilk günlerde ne gibi belirtiler ilk olarak meydana gelir?
Ayrıca şunu belirtmek gerekir ki adet gecikmesi yaşanmadan önceki günlerde gebelikle ilgili herhangi bir belirti veya şikayet beklenmez çünkü bu dönemde gebelik henüz oluşma aşamasındadır ve gebeliğin rahime yerleşmesi sonrasında kanda gebelik hormonlarının artması ancak adet gecikmesinden sonra gerçekleşir. Belirtilerin çoğu da bu hormonlara bağlı olarak gerçekleşir.
Hamileliğin ilk günlerinde en erken oluşan belirtiler:
- Adet gecikmesi. Bir kadını hamile olduğundan şüphelendiren ilk belirti genellikle adet gecikmesidir. Ancak her adet gecikmesi gebelik anlamına gelmez, adet gecikmesinin diğer sebepleri hakkında bilgiye buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.
- Yorgunluk
- Bazı yiyeceklere karşı hassasiyet, tiksinme ve bazı yiyeceklere karşı aşırı istek (aşerme)
- Kokulara karşı duyarlılık
- Bulantı, kusma. Özellikle sabah bulantıları..
- Göğüslerde (memelerde) büyüme ve hassasiyet, meme uçlarında koyulaşma
- Sık idrara çıkma
- Baş dönmesi, bayılma hissi (nadir)
- İmplantasyon kanaması (Üstüne adet görme): Gebeliğin rahme yerleşmesine bağlı lekelenme.