bebeğin göbeği ne zaman düşer,bebeğin göbeği düştükten sonra ne zaman yıkanır,bebeğin göbeği kaç günde düşer,bebeğin göbeği,bebeğin göbek bağının geç düşmesi hakkında bilgiler

Bebeğin bağlanmış olan göbeği 5 - 10. günlerde kendiliğinden düşer. Bu süre bazen 4 haftaya kadar uzayabilir. Göbek düştükten sonra bir kaç gün, günde 1 - 2 kez göbek yarasına alkol emdirilmiş bir gazlı bez ya da alkole batırılmış ucu pamuklu hazır çubukla dokunulmalıdır. Bebek bezinin kıvrılarak göbek altında kalmasına dikkat edilmelidir. Böylece göbek idrarla ıslanmayacak, hava ile temas etmesi sağlanacaktır. Göbek tozu, pudra ve benzeri maddeler kullanılmamalıdır. Göbeğin kuru tutulması, idrarla temas etmesinin engellenmesi önemlidir. Göbek çevresinde kızarıklık, göbekten kanama ya da akıntı gözlenirse mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.Kapsamlı ayrıntılar konumuzda


Yenidoğan bir bebekte göbek bakımı bebeğin sağlığı açısından ciddi önem arz etmektedir. Eğer bebekte göbek bakımı iyi yapılmaz ve göbek bağı iyi temiz tutulmaz ise göbek iltihaplanabilir ve kuruyup düşmesi uzun zaman alabilir. Böyle bir durumda göbek kanaması meydana gelebilir.

Bebeğin bağlanmış olan göbeği 5 - 10. günlerde kendiliğinden düşer. Göbek bağı genellikle en geç 15 güne kadar düşer.Bu süre bazen 4 haftaya kadar uzayabilir. Göbek düştükten sonra bir kaç gün, günde 1 - 2 kez göbek yarasına alkol emdirilmiş bir gazlı bez ya da alkole batırılmış ucu pamuklu hazır çubukla dokunulmalıdır. Bebek bezinin kıvrılarak göbek altında kalmasına dikkat edilmelidir. Böylece göbek idrarla ıslanmayacak, hava ile temas etmesi sağlanacaktır. Göbek tozu, pudra ve benzeri maddeler kullanılmamalıdır. Göbeğin kuru tutulması, idrarla temas etmesinin engellenmesi önemlidir. Göbek çevresinde kızarıklık, göbekten kanama ya da akıntı gözlenirse mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.

Yenidoğan bebekte göbek bakımı bebeğin göbek kordonunun iltihaplanmaması için özenle yapılmalıdır. Çünkü temizliğine dikkat edilmeyen göbek kordonu mikroplar için iyi bir üreme ortamıdır.

Bebeklerde göbek kordonu iltihabı belirtileri şunlardır.

İltihaplanan göbek kordonu sarı ve zeytinyağımsı bir akıntı yapar. Göbek akıntısı kokuludur.
İltihap sebebiyle göbek çevresi kızarır
Bebekte ateş yapabilir.

Tedavi edilmeyen göbek kordonu iltihapları tehlikeli sonuçlar doğurabilir. Bunlardan en tehlikelisi kan zehirlenmesidir.(sepsis) Bu sebeple yenidoğan bebekte göbek bakımı dikkatle yapılmalı, eğer iltihaplanma olmuşsa doktora başvurulmalıdır.

Göbek Bağının Geç Düşmesinin Nedenleri

Omfalit
Hipotiroidi
Lökosit Adezyon Defekti
Faktör 13 eksikliği
Göbek bağı geç düşen bebekte yapılabilecek tetkikler

Kan sayımı,crp
Göbekte kötü koku,akıntı,hafif kanama bulgusu varsa göbek sürüntü kültürü
Tsh,serbest T4
CD 18, CD11a, CD11b veCD11C ; Lökosit adezyon defekti tip 1(LAD tip 1) de eksik olan adezyon molekülleridir. LAD tip 1 de göbeğin düşmesi 30 günü geçmekte ve omfalit sıklıkla görülmektedir
Faktör 13 seviyesi


Bebek doğduğunda vernix caseosa denilen kremsi bir tabaka ile kaplıdır. Bu özellikle prematürlerde belirgindir.Bu tabakanın bebeğin ısısının korunmasına ve enfeksiyonlardan korunmasına yararı vardır.Bebeğin ilk 2 gün yıkanmaması bu tabakanın korunması açısından yararlıdır.Ondan sonra bebek mümkünse her gün yıkanmalıdır. Ancak kordon düşene kadar banyo sonrasında göbek bakımı çok dikkatli yapılarak enfeksiyon oluşumu önlenmelidir.

Yazar Ebruli

Menopoz, İnfertilite (Kısırlık), Gebelik ve takibi, Riskli gebeliklerin tespiti, Doğum, Cinsel yolla bulaşan hastalıklar,Cinsel problemler (Vajinismus), Genital Estetik, Vaginoplasti (Vagina daraltma), Labioplasti (İç dudakların düzeltilmesi), Kızlık Zarı, Adet Düzensizlikleri, Kürtaj, Jinekolojik hastalıklar, Kanserler ve Tüp Bebek konusunda hizmet veren Op.Dr.Cansu Bozkurt şu an kendi özel muayenehanesinde görev yapmaktadır.
«
Next
Sonraki Kayıt
»
Previous
Önceki Kayıt