Emzirmenin anne üzerindeki etkisi

Emzirme sırasında anne vücudundan süte bol miktarsa vitamin ve mineral geçişi olur, annenin metabolizması ve annenin iyi beslenmesi sütünün kalitesini ve miktarını etkiler. Bebeğini emziren annelerin bu nedenle beslenmelerine çok dikkat etmelidirler.
Bir annenin günlük ortalama ürettiği süt kaç mililitredir?
Emziren anneler iki bebeği ihtiyacını karşılayacak kadar süt üretme kapasitesine sahiptir. Her annenin günlük ürettiği süt miktarı 400 – 1500 mililitre arasında farklılık gösterir. Başlangıçta çok az gelen süt, doğumdan sonra gün gün artmaya başlar ve beşinci günde ortalama 500 mililitre düzeyine ulaşır.
Bebeğimin yeteri kadar anne sütü alıp almadığını nasıl bilebilirim?
Bu miktar her bebeğin gereksinimine, büyüme kapasitesine göre değişir. Günde altı kez bezini ıslatan, doğumdan sonra 15’inci günde doğum kilosuna ulaşan, ilk altı ayda, aylık en az 500 gram alan bir bebek yeterli miktarda anne sütü alıyor demektir.

Vitaminler de anne sütünden bebeğe geçer

Yağda ve suda eriyen vitaminler anne sütüne geçebildiği için anneler emzirme döneminde vitamin bakımından zengin diyetler uygulamalıdırlar. Ayrıca annenin vitamin takviyesi alması sütteki vitamin miktarını artırır.

Emziren annelerde kalsiyum miktarı

Annenin emzirme döneminde kemiklerindeki mineral yoğunluğu azalır ancak emzirme dönemi geçtikten sonra tekrar eskisi düzelir. Kemik ve kalsiyum değerlerindeki değişim annenin aldığı kalsiyum miktarından bağımsız olarak gerçekleşmektedir. Yani annenin normalden daha fazla kalsiyum, magnezyum ve fosfor alması önerilmez. Emziren annelerinde normal bayanlar gibi normal oranda süt ve yoğurt tüketmesi yeterli olacaktır.

Sütün miktarı hemen etkilenir mi?

Anne çok sıvı aldığı için çok süt olur demek yanlıştır. Annenin normal insanların aldığı kadar sıvı alması yeterlidir. Anne aşırıya kaçmadığı sürece yemeyi azaltırsa süt miktarı hemen azalmaz ancak annenin beslenmesi ciddi derecede bozulursa sütün kalitesi ve miktarı azalabilir.

Yazar Ebruli

Menopoz, İnfertilite (Kısırlık), Gebelik ve takibi, Riskli gebeliklerin tespiti, Doğum, Cinsel yolla bulaşan hastalıklar,Cinsel problemler (Vajinismus), Genital Estetik, Vaginoplasti (Vagina daraltma), Labioplasti (İç dudakların düzeltilmesi), Kızlık Zarı, Adet Düzensizlikleri, Kürtaj, Jinekolojik hastalıklar, Kanserler ve Tüp Bebek konusunda hizmet veren Op.Dr.Cansu Bozkurt şu an kendi özel muayenehanesinde görev yapmaktadır.
«
Next
Sonraki Kayıt
»
Previous
Önceki Kayıt

Hiç yorum yok:

Yorum yap