Bu aşamada kadın ve erkek muayene edilir, bu güne kadarki hikayeleri, geçirdikleri tedavi aşamaları, varsa gebelik ve doğum sonuçları v.b detaylı olarak not edilir. Daha önce yapılan bütün tetkikler ve varsa tedavi raporları incelenir. Gerek duyulursa bazı tetkikler yeniden yapılır. Erkek için spermiogram (sperm testi) yeniden yapılabilir. Bu nedenle erkeğin ilk muayeneye gitmeden önce 3 gün ilişkiye girmemiş (boşalmamış) olması gerekir.
Normal gebeliklerden önce rutin yapılması gereken tahliller tüp bebek için de geçerlidir, bunlar yapılır. (tam kan sayımı, kan grubu, tsh, hepatit tahlilleri, torch...) Anne dayına ultrason incelemesi yapılır ve gerekirse rahim filmi (hsg) tekrar çekilir.
Eski ve yeni bütün tahlillerin sonucu ve muayene sonucuna göre tüp bebek tedavisi planlanır. Hangi tüp bebek yöntemi (IVF, ICSI) ve hangi protokol uygulanacak karar verilir. Daha sonraki aşamada yer alan baskılama tedavisi ve yumurta oluşturma tedavisi hakkında ve tüp bebek tedavisi ile ilgili merak edilen her konuda bilgiler verilir. Sonraki tedaviye başlanacak gün kararlaştırılarak randevu verilir.
İlk muayene görüşmesine giderken o güne kadar yapılan bütün kısırlık ile ilgili tahliler, film sonuçları, varsa ameliyat raporları v.b götürülmelidir.