LOHUSA - LOĞUSA
Doğumdan sonraki ilk 6 hafta (yaklaşık 40 gün ) lohusalık dönemidir. Normal doğum ve sezaryenden 1 hafta sonra dikiş kontrolü, dikiş alınması (nrmal doğumda dikiş alınmaz) ve diğer kontroller için mutlaka başvurmalısınız. Bebek de doğum günü görüldükten genellikle 5-7 gün sonra tekrar kontrole çağırılır.
Loğusalık döneminde anne vüdudunda hangi değişiklikler oluşur?
- Kırmızı, sarı, beyaz akıntı meydana gelir, buna loşi denir. Loşi ilk üç gün kırmızı, 4-5 gün sonra sarı-pembe, 7-8 gün sonra beyaz renklidir. Akıntıdan dolayı iç çamaşırı ve petler sık kirlenebilir, sık sık değiştirilerek tuvalet ihtiyacını takiben önden arkaya doğru antiseptik bir solüsyonla temizlik yapılmalıdır.
- Rahim doğumdan sonra günler geçtikçe küçülür. 2 hafta sonra karında elle hissedilemez.
- Memelerden hormonların etkisiyle süt salgılanır. İlk üç gün süt miktarı azdır. Bebek emdikçe süt artar.
- Anne gebelik boyunca aldığı kiloları verir. Vücut şekli yavaş yavaş normale döner.
- Şişlik ve ödemler azalır.
- Ellerde uyuşma ve bacaklarda kramp gibi şikayetler geçer.
Loğusalıkta annede ne tür şikayetler meydana gelebilir?
- Meme başından çatlaklar en sık rastlanan şikayetlerden birisidir. Doğumdan sonra meme bakımı hakkında detaylı bilgiye buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.
- Nadiren doğumdan sonra evde aşırı kanama ve uzun süren kanama meydana gelebilir, bu durumda mutlaka hemen doktorunuza başvurunuz.
- İdrar yolu enfeksiyonları doğumdan sonra sık görülür. İdrar yaparken ağrı ve yanma meydana gelir.
- Endometrit denilen rahim içerisinde enfeksiyon oluşması nadiren meydana gelir. Bu durumda çok kötü kokulu akıntı, halsizlik, ateş gibi belirtiler olur. Antibiyotik ile tedavi edilir.
- Sık olmasa da doğumdan sonra görülebilen bir durum da annede depresyondur. Geçici depresyon sırasında anne sık sık ağlar, ancak ağlama nedenini açıklayamaz. Doğumdan sonraki hormonal değişikliklere bağlı oluşur ve sıklıkla kendiliğinden düzelir. Bu dönemde çevresi anneye destek olmalı, güven vermelidir. Gebelik sırasında verilecek eğitim ile anne adayının doğum sonrası ortaya çıkabilecek ruhsal problemleri önlenebilir.
- Normal doğumda dikiş yerinde ağrı olabilir, en geç 1-2 hafta içerisinde geçecektir. 1-2 hafta boyunca dikiş yeri antiseptik solüsyonla önden arkaya doğru tuvalette temizlenmelidir.
- Sezaryen dikiş yerinde ağrı ve uyuşukluk, hissetmeme gibi hisler olabilir. Ağrı 1 hafta - 10 günde oldukça rahatlayacaktır. Dikiş yerinde uyuşukluk ve hissizlik ise daha uzun sürede düzelir.
Doğumdan sonra cinsel ilişki?
Normal doğum veya sezaryenden 6 hafta sonra doktor kontrolünde bir problem saptanmamışsa cinsel ilşkiye izin verilir.
Doğumdan sonra ne zaman banyo (duş) alınır?
Normal doğumdan hemen sonraki gün bile banyo veya duş yapılabilir.
Sezaryenden sonraki ilk 3 gün genellikle önerilmez. 3 günden sonra dikiş yerini fazla tahriş etmeden banyo yapılabilir, dikiş yerine su veya sabun temasının artık bir sakıncası yoktur.
Not: Türk dil kurumuna göre doğru yazılış: Lohusa
Yazar Ebruli
Menopoz, İnfertilite (Kısırlık), Gebelik ve takibi, Riskli gebeliklerin tespiti, Doğum, Cinsel yolla bulaşan hastalıklar,Cinsel problemler (Vajinismus), Genital Estetik, Vaginoplasti (Vagina daraltma), Labioplasti (İç dudakların düzeltilmesi), Kızlık Zarı, Adet Düzensizlikleri, Kürtaj, Jinekolojik hastalıklar, Kanserler ve Tüp Bebek konusunda hizmet veren Op.Dr.Cansu Bozkurt şu an kendi özel muayenehanesinde görev yapmaktadır.