Tarama testlerinde veya ultrasonografide kromozomal anomali açısından artmış risk izlenen gebelerde gebeliğin 10-13 haftaları arasında ince bir iğne yada kanülle ultrason eşliğinde koryon villus tabakasından (plasenta tabakası, bebeğin eşi) örnek doku alınması esasına dayanır. Herhangi bir anestezi gerektirmez. Koryon tabakası embriyodan geliştiği için bebeğin genetik yapısını taşır. Bu doku kültüre edilerek kromozom dizini elde edilir ve genetik tanı konur. Kromozomal bir bozukluk belirlenirse gebeliğin sonlandırılması gerekebilir. Tecrübeli ellerde yapıldığı takdirde CVS işlemi sonrası olabilecek gebelik kayıp oranları yaklaşık amniosentez ile aynıdır yani 200 - 300 gebelikten birisi düşükle sonuçlanabilir. Plasental mozaisizm nedeni ile tanı doğruluğu oranı %98’ler civarındadır.
Amniyosenteze göre avantajı gebeliğin çok daha erken haftalarında uygulanabilmesi ve böylece daha erken tanı konabilmesi, dezavantajı bebeğin kaybedilme riskinin nispeten daha fazla olması ve teknik olarak daha zor olmasıdır. (Amniosentez gebeliğin 16-18 haftalarında yapılır.)
Topics: cvs koryon villus biyopsisi
Yazar Ebruli
Menopoz, İnfertilite (Kısırlık), Gebelik ve takibi, Riskli gebeliklerin tespiti, Doğum, Cinsel yolla bulaşan hastalıklar,Cinsel problemler (Vajinismus), Genital Estetik, Vaginoplasti (Vagina daraltma), Labioplasti (İç dudakların düzeltilmesi), Kızlık Zarı, Adet Düzensizlikleri, Kürtaj, Jinekolojik hastalıklar, Kanserler ve Tüp Bebek konusunda hizmet veren Op.Dr.Cansu Bozkurt şu an kendi özel muayenehanesinde görev yapmaktadır.