» » » » KEMİK ERİMESİNE BAĞLI AĞRILAR

OSTEOPOROZ VE AĞRI ŞİKAYETİ

Kemik erimesi ağrı yapar mı?
Kemik erimesi (osteoporoz) çoğunlukla hiçbir şikayet ve belirti vermeyen bir hastalıktır ancak çok ilerlediğinde ağrı ve vücutta şekil bozukluğu, kamburluk gibi belirtiler meydana gelebilir. Kemik erimesinde oluşan belirtiler hakkında ayrıntılı bilgiye buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Kemik erimesinde ağrılar nasıl olur?
İleri derecede kemik erimesinde ağrı genellikle sırt, bel ve boyun bölgesinde görülür. Bu bölgelerdeki ağrıların başlıca nedeni mikrofraktür denilen kemiklerde meydana gelen çok küçük kırıklardır. Bu kırıklar kemiklerde şekil değişikliğine neden olur, sonuçta vücut şekli de değişir, omuz ve kalça şekli yuvarlaklaşır, sırtta kamburluk oluşur. Hastalar bu ağrıların genellikle ayağa kalkmala, eğilip doğrulmakla arttığını; yatıp ızanmakla, egzersiz yapmakla azaldığını ifade ederler.
Kemik erimesi kemiğin kendisi ile ilgili bir hastalıktır, kemiklerin uç kısımlarında bulunan eklem bölgeleri ile ilgili bir hastalık değildir. Bu nedenle diz,dirsek gibi eklem bölgelerindeki ağrıların sebebi kemik erimesi değildir. Bu tür ağrıların varlığında kireçlenme (osteoartrit) denilen eklem hastalığı veya başka nedenler araştırılmalıdır.

Omurga kırıklarına bağlı ani ve şiddetli ağrılar:
Yaşlı hastalarda ve ileri derecede kemik erimesi (kemik kaybı) varlığında omurga kemiklerinde çok ufak hareket ve darbelerle bile aniden kırıklar meydana gelebilir. Bu kırıklara kompresyon kırığı denir. Örneğin çok ağır olmayan bir çantayı kaldırırken veya beli büken eğer bir hareket yapıldığında sırt ve beldeki omurga kemiklerinde kırıklar meydana gelebilir. Bu tür bir kırık oluştuğunda çok şiddetli bir ağrı meydana gelir, ağrı genellikle yürümekle ve hareket etmekle artar yatmakla hafifler. Omur kemiklerinde kırıklara bağlı meydana gelen şekil değişikliği daha sonra hayat boyu sürecek kronik hafif ağrılara neden olabilir. Hastalar ağrıyı genellikle sırt bel bölgesinde keskin ve zonklayıcı bir ağrı gibi tarif ederler. Komoresyon kırığı tespit edilen bazı hastalar buna sebep olacak ani bir olay veya ani ağrı hatırlamadıklarını ifade ederler.

Kemik erimesine bağlı ağrıları azaltmak için:
Aşağıdaki yöntemler doktora danışılmadan asla uygulanmamalıdır.
- Sıcak banyo sırt kaslarını gevşeterek ağrılara iyi gelir.
- Bazı durumlarda buz veya soğuk uygulaması da ağrılara iyi gelir.
- Fiziksel aktivite, egzersiz ve bazı sporlar. Bunlar mutlaka bir fizik tedavi uzmanı danışmanlığında yapılmalıdır. Uzmanlar danışılmadan bilinçsizce yapılan aktiviteler sakatlanma ve kırıklara neden olabilir.
- Belede destek olan ve askı benzeri aparatlar (Fizik tdavi uzmanlarına danışılmadan rastgelen kullanılmamalıdır)
- Masaj
- Akupunktur
- Fizik Tedavi
- Doktor tarafından önerilen ağrı kesiciler ve kemik erimesini önleyici bazı ilaçlar
- Bitkisel ilaçlar, şifalı otlar, kürler, doğal çözümler v.b yöntemlerden fayda beklenilmemelidir, bu konuda ayrıntılı yazıya buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Yazar Ebruli

Menopoz, İnfertilite (Kısırlık), Gebelik ve takibi, Riskli gebeliklerin tespiti, Doğum, Cinsel yolla bulaşan hastalıklar,Cinsel problemler (Vajinismus), Genital Estetik, Vaginoplasti (Vagina daraltma), Labioplasti (İç dudakların düzeltilmesi), Kızlık Zarı, Adet Düzensizlikleri, Kürtaj, Jinekolojik hastalıklar, Kanserler ve Tüp Bebek konusunda hizmet veren Op.Dr.Cansu Bozkurt şu an kendi özel muayenehanesinde görev yapmaktadır.
«
Next
Sonraki Kayıt
»
Previous
Önceki Kayıt