» » » » İDRAR YOLU ENFEKSİYONU



Bayanlarda idrar yolu enfeksiyonuna  erkeklere göre daha sık rastlanır.Bayanlar anatomik yapıları gereği enfeksiyona daha yatkındırlar.En sık enfeksiyon yapan bakteri E.coli adlı bir bakteridir.Bu bakteri daha çok makat bölgesinde ve dışkıda bulunur.Hijyenin kötü olması, bağışıklık sisteminin düşmesi, cinsel yolla geçen hastalıkların olması gibi durumlarda bakteriler enfeksiyona yol açabilirler.



Bayanlarda kullanılan pedlere veya prezervatife  gelişebilen alerji durumları,sık cinsel ilişki de bu enfeksiyonu tetikleyebilir.Alt idrar yolları (mesane ve üretra) ve üst idrar yolları olarak (böbrek ) olarak enfeksiyonu ayırabiliriz.Halk arasında en çok sistit olarak bilinen alt idrar yolu  mesane enfeksiyonudur.



Ağrılı ve sık idrara gitme , idrarda yanma , idrarda koku ve renk değişikliği , kasık ağrısı sistitin en sık görülen semptomlarıdır.Basit bir idrar tahlili ile tanı konabilir.Verilen antibiyotik veya antiseptik ilaçlar ile kısa sürede iyileşir.Bol su içmek,6-8 bardak /gün  çok önemlidir.Maydanoz ve böğürtlen gibi bazı idrar sökücü bitkilerden tüketmek de işe yarayabilir.



Şikayetler tedaviye rağmen geçmez veya sık tekrar ederse mutlaka yine doktora başvurmak gerekir. İdrar yollarında taş,değişik bakteriler,diabet hastalığı,mesanede oluşumlar kronik enfeksiyonlara yol açabilirler.

Yazar Ebruli

Menopoz, İnfertilite (Kısırlık), Gebelik ve takibi, Riskli gebeliklerin tespiti, Doğum, Cinsel yolla bulaşan hastalıklar,Cinsel problemler (Vajinismus), Genital Estetik, Vaginoplasti (Vagina daraltma), Labioplasti (İç dudakların düzeltilmesi), Kızlık Zarı, Adet Düzensizlikleri, Kürtaj, Jinekolojik hastalıklar, Kanserler ve Tüp Bebek konusunda hizmet veren Op.Dr.Cansu Bozkurt şu an kendi özel muayenehanesinde görev yapmaktadır.
«
Next
Sonraki Kayıt
»
Previous
Önceki Kayıt