Gıdaların içindeki katkı maddeleri ile ilgili haberler hergün artıyor.En son sahte bal ve çilekli kahvelerle ilgili açıklamalar medyada yer buldu.Özellikle karmin maddesi şu aralar çok popüler.
Karmin hayvansal kaynaklı bir boya maddesi.Kaynağı Mexika ve Peru' da yetişen coccus cocti adlı bir böcek.Bu böcek kaktüs bitkisinden besleniyor.Bu böceğin dişisinin kurutulup öğütülmesiyle karmin asiti elde ediliyor.Kırmızı bir rengi olan madde özellikle gıda ürünlerinin rengini daha koyu hale getirmek için kullanılıyor.
Özellikle çilek,böğürtlen,vişne aromalı kekler,pudingler,soslar,sakızlar bu maddeden içerebiliyor.Kozmetik ürünler, ilaç sanayi, tekstil ürünlerinde de kullanılıyor.
Karmin maddesi sağlık açısından en sık alerjik reaksiyonlara yol açabiliyor.Ama kanserojen olduğunu kanıtlayan bir veri bulunmamakta.