Bugün anne çocuk köşemizde bebeklerde demir eksikliği hakkında her şey, bebeklerde kansızlık nedir nasıl tedavi edilmelidir makalemizi yayınladık. Yeterli ve dengeli beslenmenin bebeklerde demir eksikliği tedavisinde büyük rolü vardır. Vücut, tüm hücrelere oksijen temininden sorumlu olan hemoglobini yapmak için demire ihtiyac duyar. Hemoglobin ayrıca kırmızı kan hücrelerinden de sorumlu maddedir. Kişinin bedeninde yeterli miktarda demir yoksa, kan hücreleri küçülür ve bunun sonucu olarak demir eksikliği ortaya çıkar. Demir, bebeğin beyin fonksiyonlarının düzenli çalışması ve gelişmesi için çok önemlidir. Anemi olan çocuklar ileriki yaşamlarında öğrenme güçlüğü, okulda başarısızlık gibi istenmeyen durumlarla karşılaşabilirler. Sağlıklı bir bebek genelde, vücuduna, en az 4-6 ay yetecek kadar demir deposuyla doğar. Bu demir, hamilelik sırasında anneden alınır. Fakat bazı bebekler yeterli demir miktarıyla doğmadıklarından anemi riski taşırlar. Bu bebeklerden bazıları prematüre bebekler düşük doğum ağırlıklı bebekler Hamileyken beslenmesine özen göstermemiş diyabet olan annelerin bebekleri Bebeği kansızlıktan korumak için onu en az 6 ay anne sütüyle beslemelidir.Anne sütündeki demir miktarı azdır fakat etkisi büyüktür. Anne sütü Laktoferrin ve transferin isminde iki müthiş protein içerir. Bu proteinler anne sütü yoluyla bebeğe geçer, anne sütünün emilim oranı da çok yüksektir. Anne sütü ayrıca demir emilimine yardımcı laktoz ve C vitamini yönünden zengindir.

Kansızlığın Belirtileri Şunlardır
Soluk cilt (özellikle bebeklerin kulak memesine dikkat)
Dikkat Eksikliği
İlgisizlik
Halsizlik
Sık hastalanma
İştah kaybı
Demir açısından zengin gıdalarla beslenerek süt yoluyla bebeğinize demir takviyesi yapabilir veya ek gıdaya geçen bebeklerinize bu yiyeceklerle mama hazırlayabilirsiniz.
Et (özellikle sığır ve kuzu)
bezelye
soya peyniri
fasulye
Koyu yeşil sebzeler
avokado
patates
kepekli tahıl
buğday tohumu
arpa
şeker pekmezi
brokoli
Bu gıdalar ise az da olsa demir içeren gıdalardır
kabak
mantar
kahverengi pirinç

Bebeği Kansız Olan Annelere Tavsiyeler
C vitamini içeren gıdalar ile birlikte yüksek demirli gıdaları birlikte verin. Bu durum demir emilimini artıracaktır.
Bunun için örnek et ve domates sosundan oluşan spagetti makarnadır
Dökme demir tavada yemeklerinizi pişirin. Domates gibi bazı gıdalardaki asitler tavadaki demiri içine özümserler.
Bebeğiniz için tahıl yönünden zengin gıdalarla ekmek yapın ve onu bu ekmekle besleyin.
Yulaf ezmesi ile pekmezi karıştırın bebeğe yedirin, böylece yalnızca demir alımını sağlamaz ayıca B vitamini gibi kan hücrelerinin yapımında etkili vitaminleri de almış olursunuz.
Bebeğinize demir içeren gıdalar yedirirken küçük lokmalar halinde verin.
Böylece demir emilimi kolaylaşacaktır.
Yapılan son çalışmalar soğan ve sarımsağın bedenin demir ve çinko alımını artırabildiğini gösteriyor.

Yazar Ebruli

Menopoz, İnfertilite (Kısırlık), Gebelik ve takibi, Riskli gebeliklerin tespiti, Doğum, Cinsel yolla bulaşan hastalıklar,Cinsel problemler (Vajinismus), Genital Estetik, Vaginoplasti (Vagina daraltma), Labioplasti (İç dudakların düzeltilmesi), Kızlık Zarı, Adet Düzensizlikleri, Kürtaj, Jinekolojik hastalıklar, Kanserler ve Tüp Bebek konusunda hizmet veren Op.Dr.Cansu Bozkurt şu an kendi özel muayenehanesinde görev yapmaktadır.
«
Next
Sonraki Kayıt
»
Previous
Önceki Kayıt