Modern yaşamın getirdiği beslenme alışkanlıklarında yağların ve karbonhidratların fazla miktarda tüketilmesi ve çocukların artık eskisinden daha hareketsiz yetişiyor olması obezitenin yaygınlaşmasında en önemli sebepler. Birçok çocukta TV’ye, pasif bilgisayar oyunlarına düşkünlük; spora ve aktiviteye karşı isteksizlik ileri seviyelere geldi. Kilo arttıkça vücutlar daha hareketsizleşiyor, hareketsizleştikçe kilo daha artıyor ve bu şekilde bir kısır döngüye giriliyor. TV reklamları çocukların normalde aklına gelmeyecek tatlı ve şekerlemeleri talep etmeye başlamalarına da neden oluyor. Reklam izleyen çocuklar, izlemeyenlere göre çok daha fazla şekerli gıda ve besin değeri düşük paketli gıdalar tüketiyorlar.
TV izlerken hem çocuk hem de yetişkinlerin, ne kadar yediğinin farkında olmadan ekstra ara öğünler tüketmesi de TV’nin olumsız etkilerinden bir diğeri.
Her köşe başında bulunan fast-food dükkanları annelerin işini daha da zorlaştırıyor.
Sebze ve meyve tüketiminin az olması, içecek olarak da sağlıklı olan seçeneklerden çok sağlıksız ve şişmanlık riskini arttıran içeceklerin tercih edilmesi de önemli bir etken. Özellikle şekerli, gazlı veya gazsız içecekler kilolu çocukların sıvı ihtiyaçlarını karşılamak üzere tükettikleri sıvıların başında geliyor. Şekerli içecek tüketimi bunun en önemli nedeni... Oysaki bu içecekler özellikle de çocuk ve ergenlerde hem kemik sağlığı hem de şişmanlık gelişimi bakımından tercih edilmemesi gereken içecekler.
Obezitede kişinin yaşı, cinsiyeti, ailenin eğitimi, sosyo-ekonomik durumu ve az uykuda etmenler arasında sayılıyor. Genetik, hormonal ve metabolik etmenler ile psikolojik problemler obeziteyi etkileyen en önemli sebepler arasında