Gebelikte uygulanan ultrasonografinin farklı çeşitleri bulunur. Öncelikle karından yapılan ultrason (obstetrik ultrason, pelvik ultrason) ve alttan vajina içerisinden yapılan ultrason (transvajinal ultrason, vajinal ultrason) diye ikiye ayırabiliriz.
Vajinal ultrason (halk arasında alttan ultrason yapılması): Hamileliğin özellikle ilk aylarında bebek küçük olduğu için tercih edilir. Bebeği ve kalp atımını karından yapılan ultrasona göre çok daha net gösterir. İlerleyen gebelik aylarında ender durumlar dışında kullanılmaz. Gebeliğin her ayında uygulanmasında bir sakınca yoktur. Gebelikte vajinal muayene ve vajinal ultrason hakkında detaylı bilgiye buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.
Obsetrik ultrason (karından yapılan normal 2 boyutlu gebelik ultrasonu): Gebeliğin her ayında en çok uygulanan ultrason çeşitidir. Gebeliğin ilk aylarında gebelik kesesini, bebeği, kalp atışını gözlemek ve ölçmek amacıyla yapılır. İleriki aylarda bebeğin amnion suyunun miktarını, bebeğin kilosunu, gelişmesini, plasentanın (bebeğin eşi) yerini, bebeğin iç organlarını incelemek için yapılır.
Ayrıntılı (detaylı) ultrason incelemesi: Hamileliğin 17-23 haftaları arasında bebekte doğumsal bir anomali (sakatlık) var mı diye araştırmak için yapılır. Obstetrik ultrason gibi karından yapılır ancak daha uzun süre alır. Ayrıntılı ultrason hakkında detaylı bilgiye buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. Obstetrik ultrasonografi (normal gebelik ultraon incelemesi) gibi iki boyutlu ultrason cihazı kullanılarak yapılır.
3 boyutlu ultrason: Hamilelikte 3 boyutlu ultrason incelemesi yukarıdakilerden farklı olarak şart değildir. Bebekteki anomali varlığını araştırmak için en iyi ultrason incelemesi ayrıntılı (iki boyutlu) ultrason incelemesidir. 3 boyutlu ultrason bebeğin fotoğraflarını, yüzünü v.b üç boyutlu halde aileye gösterebilir. Karından yapılır.
4 boyutlu ultrason: Hemilelikte uygulanması şart değildir. 3 boyutlu ultrasondan farklı olarak burada görüntü hareketlidir. Yani 3 boyutlu ultrason bebeği fotoğraf gibi gösterir, 4 boyutlu ultrason bebeği video gibi gösterir diyebiliriz. Karından yapılır.
Doppler ultrason: Her gebelikte uygulanamz, bazı riskli durumların varlığında gerekebilir. Bazı damarlardaki kan akımlarıma dayanarak bebeğin iyilik hali hakkında fikir verir. Karından Yapılır. Ayrıntılı bilgi >>
Renkli dopler ultrason (renkli ultrason): Dopler ultrasonun bir çeşitidir, her gebelikte uygulanmaz, bazı riskli durumları netleştirmek amacıyla uygulanır. Karından yapılır. Ayruntılı bilgi >>
Topics: Gebelik hamilelik ultrason
Yazar Ebruli
Menopoz, İnfertilite (Kısırlık), Gebelik ve takibi, Riskli gebeliklerin tespiti, Doğum, Cinsel yolla bulaşan hastalıklar,Cinsel problemler (Vajinismus), Genital Estetik, Vaginoplasti (Vagina daraltma), Labioplasti (İç dudakların düzeltilmesi), Kızlık Zarı, Adet Düzensizlikleri, Kürtaj, Jinekolojik hastalıklar, Kanserler ve Tüp Bebek konusunda hizmet veren Op.Dr.Cansu Bozkurt şu an kendi özel muayenehanesinde görev yapmaktadır.