» » » » HAMİLELİKTE (GEBELİKTE) KİLO ALAMAMAK

HAMİLEYİM, KİLO ALAMIYORUM

Kilo alamamaktan veya aşırı kilo almaktan şikayetçi olan bir anne adayının öncelikle hamilelikte alınması gereken kilo ne kadar olmalı konusuda bilgilerinin doğru olduğundan emin olması gerekir. Kilosu normal olan, zayıf olan veya şişman olan bir hamile bayanın hamilelikte alması gerken ortalama kilo miktarı farklıdır. Bu konularda ayrıntılı bilgiye buraya tıklayarakulaşabilirsiniz.

Hamileliğin ilk üç ayında kilo alımı:
Bu dönemde bulantı, kusma en azından iştahsızlık, yiyeceklerden tiksinme gibi şikayetler çok yaygın olduğu için ilk üç ay bitene kadar anne adayının hiç kilo alamaması hatta bazen kilo kaybetmesi doğaldır, daha ileri aylarda da devam etmediği sürece bunun gebelik açısından bir sakıncası yoktur. İlk üç aydan sonra ortalama 12.-15. gebelik haftalarından sonra annenin bu tür şikayetleri geçecektir ve kilo almaya başlayacaktır.

Gebeliğin ilk üç ayı geçtikten sonra hala yeterince (yukarıda verilen linkte belirtilen sınırların altında) kilo alamayan anne adaylarının aşağıda listelenen durumları gözden geçirmesi ve buna göre önlemler alması, doktoruna başvurması gerekir.

Neden kilo alamıyorum:
- Bulantı, kusma, iştahsızlık, ağıza mideden acı su gelmesi gibi şikayetler devam ediyor mu?
- İshal  var mı?
- Gebelikten önce aşırı iştahsızlık veya yeme bozukluğu var mıydı?
- Stres, psikolojik problem v.b var mı?
- Gebelite aşırı kilo alırrım veya doğumdan sonra bunları veremem şeklinde bir endişe var mı?
- Gün içerisinde yemek öğünlerini atlıyor musunuz? Kaç öğün yiyorsunuz?
- Diyebet, hipertroidi, guatr, böbrek hastalıkları, romatizmal hastalıkları v.b kronik bir hastalığınız var mı?

Genellikle kilo alamannın nedenleri yukarıdakilerden birisidir. Bu tür durumlarda öncelikle nedeni ortadan kaldırmaya yönelik tedbirler alınmalıdır daha sonra kadın doğum uzmanı ve gerekirse diyetisyen işbirliği ile uygun diyet verilerek kalori alımı ve kilo artması sağlanmalıdır. Gebelikte normal sınırlarda kilo alınması önemlidir, bundan fazla kilo almanın faydası değil zararı beklenir.

Yazar Ebruli

Menopoz, İnfertilite (Kısırlık), Gebelik ve takibi, Riskli gebeliklerin tespiti, Doğum, Cinsel yolla bulaşan hastalıklar,Cinsel problemler (Vajinismus), Genital Estetik, Vaginoplasti (Vagina daraltma), Labioplasti (İç dudakların düzeltilmesi), Kızlık Zarı, Adet Düzensizlikleri, Kürtaj, Jinekolojik hastalıklar, Kanserler ve Tüp Bebek konusunda hizmet veren Op.Dr.Cansu Bozkurt şu an kendi özel muayenehanesinde görev yapmaktadır.
«
Next
Sonraki Kayıt
»
Previous
Önceki Kayıt