kanda gebelik testi nedir,kanda gebelik testi doğru sonuç verirmi,kanda gebelik testinde hamilelik değerleri,beta hcg testi ,kanda gebelik testi hakkında merak edilenler


Anne adayları, ilk aşamada yapılan idrar testi ile hamileliklerini öğrendikten sonra, kesin sonuç için sağlık merkezlerinde kan testi yaptırmalıdırlar. Hamilelik varlığının tespiti için yapılan bu kan testinde B-hCG hormonu değerlendirilir.

Beta hCG değerleri en doğru sonucu vermektedir ve erken hamilelik zamanlarında da bu test işe yaramaktadır.

Sperm hücresi yumurta hücresini dölledikten sonra bu hamilelik sonucu, B-hCG hormonu salgılanmaya başlar. Bu hormon döllenme olduktan sonra, ortalama 8-10 gün arasında, normal seviyesinin üstüne çıkar. B-hCG hormon değerleri aynı zamanda, hamileliğin sağlıklı olup olmadığı hakkında da bilgi verir. Onun kandaki artışı takip edilerek problem olup olmadığına bakılır. Dış gebelik ya da mol gebelik gibi problemler, yine bu test ile anlaşılır.

Bazı genetik hastalıklarda kanda dolaşan B-hCG hormonunun ölçülmesi bebeğin sağlığı açısından indirekt bulgular verebilmektedir. Hamilelikte tarama testlerinden ikili test 11. - 14. hamilelik haftaları arasında yapılmaktadır. Bu dönemlerde Down sendromu gibi bir takım genetik anormalliklerde kanın serumunda dolaşan serbest B-hCG değerleri normalin iki katına kadar çıkmaktadır. Yine 16.-18. hamilelik haftalarında yapılan üçlü tarama testlerinde de B-hCG değerinin normalin üzerinde olması, Down sendromu açısından risk oranını arttırmaktadır. Ayrıca, iki ya da daha fazla sayıda bebeğin bulunduğu hamileliklerde kandaki B-hCG değerleri normalden daha yüksek olur.

HCG trofoblast adı verilen hücreler tarafından üretilerek kadınların dolaşımına salınan bir hormondur. HCG veya daha uzun açılımı ile 'Human Chorionic Hormon' adı üstünde insan plasentasındaki koryonik hücrelerden sentezlenen ve hamileliğin devamı için şart olan protein yapısındaki bir hormondur.

Bu durumda HCG hormonunun görevi, hamilelikte progestron hormonu üretiminin devam etmesini sağlamaktır. Progesteron, bebeğin rahim içine tutunmasını sağlayan hayati bir hormondur ve hamileliğin ilk dönemlerinden itibaren yumurtalıklardan salgılanarak sağlıklı hamileliğin devamını sağlar, düşükle sonuçlanmasına engel olur. HCG hormonu da özellikle hamileliğin ilk üç ayında, progesteron hormonunun salınımını uyarır.

HCG hormon düzeyi hamilelik haftası ile ilgili bir bilgi vermez. Değerler değişik düzeylerde olduğundan böyle bir tahmin yapmak doğru olmayacaktır. Bu nedenle doğru bir hamilelik haftası için ultrason ile yapılan kontroller daha doğru sonuç vermektedir. Kan testi ile hamilelik doğrulandıktan sonra mutlaka bir ultrason muayenesi gereklidir. Bebeğin canlı olup olmadığı, sağlık durumu ve haftasını öğrenmek için şarttır.

Genelde uzmanlarca kanda 10 miliinternasyonel unite / ml üzerinde HCG hormonu düzeyinin saptanması ile 'hamilelik teşhisi' konulabilir. Diğer hafta hafta değerleri ise şu şekildedir:
Son Adet Tarihi HCG (mIU/ml)
3 hafta 10 - 50
4 hafta 3 - 426
5 hafta 19 - 7,340
6 hafta 1,080 - 56,500
7 - 12 hafta 7,650 - 288,000
13 - 16 hafta 13,300 - 254,000
17 - 24 hafta 4,060 - 165,400
25 - 40 hafta 3,640 - 117,000

Yazar Ebruli

Menopoz, İnfertilite (Kısırlık), Gebelik ve takibi, Riskli gebeliklerin tespiti, Doğum, Cinsel yolla bulaşan hastalıklar,Cinsel problemler (Vajinismus), Genital Estetik, Vaginoplasti (Vagina daraltma), Labioplasti (İç dudakların düzeltilmesi), Kızlık Zarı, Adet Düzensizlikleri, Kürtaj, Jinekolojik hastalıklar, Kanserler ve Tüp Bebek konusunda hizmet veren Op.Dr.Cansu Bozkurt şu an kendi özel muayenehanesinde görev yapmaktadır.
«
Next
Sonraki Kayıt
»
Previous
Önceki Kayıt

Hiç yorum yok:

Yorum yap