» » » » » Kadınlarda menopoz belirtileri ve etkileri

Menopoz kelime anlamı olarak kadının adetten kesilmesi ve doğurganlığının sona ermesidir. Perimenopoz, menopozun olacağına dair belirtilerin başlamasından adet kesilmesine kadar geçen zamandır. Menopoz belirtileri nelerdir? Kaç yaşında görülür? Menopoz belirtileri, ateş basması (boyundan aşağı sıcak su dökülmesi hissi olarak tariflenir), terleme, göğüslerde küçülme, vaginal salgıların azalmasına bağlı zor ve ağrılı cinsel ilişkidir. Menopozun başlama yaşı ortalama 48-52′dir. Türkiye ortalaması 52 yaştır. Menopozun fiziksel ve psikolojik boyutu nedir? Menopozun yol açabileceği osteoporozun (kemik erimesi) etkisiyle kemik ağrıması ve kişinin kemiklerinde küçülme, incelme görülür. Menopozun psikolojik boyutu da çok önemlidir. Hasta doğurganlığını kaybettiğini ve bu sebeple eşinin kendisini artık istemeyeceğini düşünebilir. O yüzden menopoza giren her kadın eşiyle birlikte bir psikolog tarafından takip edilmelidir.

Menopozun yol açacağı hastalıklar nelerdir? 

Menopoz osteoporoza (kemik erimesi), kalp damar hastalıklarına (damar sertliği, kalp krizi) bunun yanında rahatsız edici gece terlemeleri ve sıcak basmasına yol açar.

 Osteoporoz nedir? Osteoporoz belirtileri nelerdir? 

 Osteoporoz kelime anlamıyla kemik erimesi demektir. Kişinin kemik yapısı değişmeden sabit kalır. Ancak kemik yoğunluğu azalır ve bu yüzden kırılganlığı artar. Osteoporozun başlıca ve ilk belirtisi kemik ağrılarıdır. Osteoporozda kemik, ufak travmalarla (darbelerle) kırılabilir hale gelir. Yani hasta yolda yürürken düşer ve kalçasında o günden sonra şiddetli ağrı hisseder. Ancak film çektirdiğinde kalça kemiğinin kırılmış olduğu fark edilir.

Yazar Ebruli

Menopoz, İnfertilite (Kısırlık), Gebelik ve takibi, Riskli gebeliklerin tespiti, Doğum, Cinsel yolla bulaşan hastalıklar,Cinsel problemler (Vajinismus), Genital Estetik, Vaginoplasti (Vagina daraltma), Labioplasti (İç dudakların düzeltilmesi), Kızlık Zarı, Adet Düzensizlikleri, Kürtaj, Jinekolojik hastalıklar, Kanserler ve Tüp Bebek konusunda hizmet veren Op.Dr.Cansu Bozkurt şu an kendi özel muayenehanesinde görev yapmaktadır.
«
Next
Sonraki Kayıt
»
Previous
Önceki Kayıt

Hiç yorum yok:

Yorum yap