Vajinal akıntı (vajinit) tedavisi için öncelikle akıntının çeşidini yani etken olan enfeksiyon ajanını belirlemek gerekir. Bunun için bazen akıntıdan çubukla örnek alınarak kültür yapılır, bazen de akıntının kokusuna, rengine, görüntüsüne bakılarak çeşiti tahmin edilir ve ona göre tedavi planlanır. Beyaz peynirimsi süt kesiği gibi olan ve sıklıkla kaşıntı eşlik eden akıntılar genellikle vajinal mantar (kandida) denilen akıntılardır ve bunların tedavisinde ant,fungal (mantarlara karşı) fitil ve haplar, kremler kullanılır. Daha bol miktarda sarı, yeşil, köpüklü, kötü kokulu akıntılar ise bakteriyel akıntılardır (trikomonas veya gardnerella vajiniti), bunların tedavisinde de bakterilere karşı etkili antibiyotikler ve vajinal fitiller (ovüller) kullanılır. Kaşıntı eşlik ediyorsa kremler de kullanılır. Bakire kadınlarda vajinal ovüller yerine ağızdan tabletler ile ilaç tedavisi verilir.
Vajinit tedavisinde hastaların dikkat etmesi gereken bazı noktalar vardır. İlaçların kullanım süresince yaklaşık bir hafta cinsel ilişkiden kaçınılması tedavinin başarısını arttırır. Bunun dışında vajinaya koyulan ovül yani fitiller mümkün olduğunca derine konulmalıdır ve akşam konulacak fitil uyumadan önce konulursa kayması engellenir, daha faydalı olur. Kremler vajinanın içerisine sürülmez sadece dış tarafa kaşıntı olan bölgeye sürülür. (Vajina içerisine aplikatör ile sıkılan kremler vardır, onlar hariç).
Topics: akıntı tedavi vajinada akıntı vajinit
Yazar Ebruli
Menopoz, İnfertilite (Kısırlık), Gebelik ve takibi, Riskli gebeliklerin tespiti, Doğum, Cinsel yolla bulaşan hastalıklar,Cinsel problemler (Vajinismus), Genital Estetik, Vaginoplasti (Vagina daraltma), Labioplasti (İç dudakların düzeltilmesi), Kızlık Zarı, Adet Düzensizlikleri, Kürtaj, Jinekolojik hastalıklar, Kanserler ve Tüp Bebek konusunda hizmet veren Op.Dr.Cansu Bozkurt şu an kendi özel muayenehanesinde görev yapmaktadır.