Meme, süt bezleri ve burada üretilen sütü meme başına taşıyan kanallardan oluşur. Bu süt bezleri ve kanalları döşeyen hücrelerin anormal şekilde büyümesi ve çoğalmasıyla meme kanseri meydana gelir.
İleri yaş, aile öyküsü, erken yaşta adet görme, geç menapoza girme, yağdan zengin beslenme, menapoz öncesi ve sonrası dönemde hormon tedavisi risk faktörleri arasında sayılabilir. Kilo verilmesi, sigara ve alkolun bırakılması, sebze ve meyvenin bol tüketilmesi riski azaltabilir.
Hasta hekime memede ele gelen kitle, ağrı, meme başı akıntısı, ciltte renk değişiklikleri ile başvurabilir.
Kişinin kendi kendini muayene etmesi önemlidir. 20 yaşını aşmış her kadında ayda bir yapılması ve yıllık doktor muayenesi önerilmektedir.Teşhiste mamografi, ultrason ve gerekirse biopsi yapılır.35-40 yaş arasında tüm kadınlara ilk tarama mamografisi uygulanmalıdır.40-50 yaş arasında yılda veya iki yılda bir 50 ve üzerinde yıllık mamografi yapılmalıdır.
Tedavisi ameliyat, ışın tedavisi ,ilaç tedavisi ya da bunların kombinasyonu şeklindedir.
Gebelerde hastalık gebe olmayan hastalardaki gibi seyreder.Gebelik devam ederken tümörün tamamı çıkarılabilir. Işın ve ilaç tedavisi doğum sonuna ertelenir.
Topics: meme hastalıkları
Yazar Ebruli
Menopoz, İnfertilite (Kısırlık), Gebelik ve takibi, Riskli gebeliklerin tespiti, Doğum, Cinsel yolla bulaşan hastalıklar,Cinsel problemler (Vajinismus), Genital Estetik, Vaginoplasti (Vagina daraltma), Labioplasti (İç dudakların düzeltilmesi), Kızlık Zarı, Adet Düzensizlikleri, Kürtaj, Jinekolojik hastalıklar, Kanserler ve Tüp Bebek konusunda hizmet veren Op.Dr.Cansu Bozkurt şu an kendi özel muayenehanesinde görev yapmaktadır.