» » » LİTOTOMİ POZİSYONU (JİNEKOLOJİK MUAYENE VE DOĞUM POZİSYONU)

Litotomi pozisyonu kadınların jinekolojik muayene sırasında muayene masasında bacaklarını yanlara koyarak aldıkları pozisyondur. Pozisyonda hasta sırt üstü hafif eğik şekilde yatar ve bacaklarını yanlardaki bölümlere koyar, yandaki resimde izlendiği gibi. Pozisyon sırasında bacaklar dizlerden kırık olacak şekilde serbest bırakılır, dizlerden itibaren düz olacak şekilde uzatılmaz.  Aynı masa ve aynı pozisyon normal doğum için de en sık kullanılan pozisyondur. Bu pozisyon ayrıca bazı jinekolojik ameliyatlarda ve makattan yapılan bazı ameliyatlarda (kadında ve erkekte) kullanılır. Sezaryen ameliyatında bu pozisyon kullanılmaz, hasta ameliyat masasında düz bir şekilde yatar.

Litotomi (lithotomy) kelimesi "taş kesmek" veya "taş kırmak" anlamına gelir.(Yunancada lithos: taş , tomos: kesmek) Peki neden jinekolojik muayene veya normal doğumda kullanılan bu pozisyona bu isim verilmiştir? Çünkü bu pozisyon ilk olarak yıllar önce üroloji uzmanlarının idrar torbasındaki taşları kırma ameliyatında kullandıkları pozisyondur, daha sonra doğum ve diğer işlemlerde de kullanılmaya başlanmıştır. Hala günümüzde bu pozisyon gerçek anlamı olan taş kırma ameliyatlarında üroloji uzmanları tarafından yaygın olarak kullanılmaktadır.

Yazar Ebruli

Menopoz, İnfertilite (Kısırlık), Gebelik ve takibi, Riskli gebeliklerin tespiti, Doğum, Cinsel yolla bulaşan hastalıklar,Cinsel problemler (Vajinismus), Genital Estetik, Vaginoplasti (Vagina daraltma), Labioplasti (İç dudakların düzeltilmesi), Kızlık Zarı, Adet Düzensizlikleri, Kürtaj, Jinekolojik hastalıklar, Kanserler ve Tüp Bebek konusunda hizmet veren Op.Dr.Cansu Bozkurt şu an kendi özel muayenehanesinde görev yapmaktadır.
«
Next
Sonraki Kayıt
»
Previous
Önceki Kayıt