HAMİLELİK DÖNEMİNDE KOŞMAK
Gebeyken koşmak bebeğe veya anneye zarar verir mi? Hamileyken koşmak zarar lımıdır?
Gebelikte ilk trimesterde yani ilk 3 ayda aşırı ve uzun süre koşmak ile artan vücut ısısı gebelik üzerinde zararlı etkilerde bulunabilir. Bu nedenle bu dönemde ancak kısa süreli ve hafif koşu yapılabilir.
Eğer gebelikte önce de sürekli düzenli koşu yapan birisiyseniz buna gebelik sırasında da ağır olmamak koşuluyla devam edebilirsiniz.
Koşarken ter ile kaybedeceğiniz suyu karşılamak için koşuya başlamadan önce ve koştuktan sonra hatta koşu sırasında da bol su içmeye çalışmalısınız. Koşu için uygun ayakkabı ve göğüslerinizi desteklemesi için uygun bir sütyen kullanmalınız.
Gebeliğin ikinci trimesterinde (3. ve 6. aylar arasında) vücut ağırlığı arttığı için ve vücudun dengesi değiştiği i.in düşme riski artar bu yüzden dikkatli olunmalıdır. Düz ve iyi yüzeyli yollarda koşulmalıdır.
Gebeliğin üçüncü trimesterinde yani son 3 ayında artık kilo çok arttığı için ve karın büyüyerek ağırlaştığı için koşma uygun bir spor olmaz. Bu durumda hızlı yürüyüş veya diğer hafif egzersizler tercih edilebilir.
Gebelikte yürüyüş veya koşu yapmak için evdeki koşu bantları yerine dışarıda uygun alanları kullanmak daha faydalıdır, bu alanlarda bol oksijen alabilme imkanı olacaktır.
Topics: Gebelik hamilelik koşmak
Yazar Ebruli
Menopoz, İnfertilite (Kısırlık), Gebelik ve takibi, Riskli gebeliklerin tespiti, Doğum, Cinsel yolla bulaşan hastalıklar,Cinsel problemler (Vajinismus), Genital Estetik, Vaginoplasti (Vagina daraltma), Labioplasti (İç dudakların düzeltilmesi), Kızlık Zarı, Adet Düzensizlikleri, Kürtaj, Jinekolojik hastalıklar, Kanserler ve Tüp Bebek konusunda hizmet veren Op.Dr.Cansu Bozkurt şu an kendi özel muayenehanesinde görev yapmaktadır.