» » GEBELİKTE ÇALIŞMA VE İŞ KOŞULLARI

HAMİLELİK SIRASINDA ÇALIŞMA
Günümüzde çoğu kadın hamile iken de çalışma hayatına devam etme zorunda kalmaktadır. Gebeliğin vücutta yarattığı çeşitli değişikliklerden dolayı ve zaman zaman bulantı, kusma, sık idrara çıkma, yorgunluk, şişkinlik, kramplar gibi gebeliğe bağlı gelişen semptomlardan dolayı çalışma hayatı olumsuz etkilenebilmektedir. Gebe kadınlar çalıştıkları iş yerine bağlı olarak bazı kokulardan ve yiyeceklerden aşırı derecede etkilenebilmektedir. Bütün bunlardan dolayı kanunlarla gebelik sırasında çalışma konusunda bazı düzenşemeler getirilmiştir ve iş yerleri de hamile çalışanlarına göre çeşitli düzenlemeler yapmaktadır.

Konu ile ilgili doğum öncesi ve sonrası izin ve süt izni konularındaki kanunu buraya tıklayarak okuyabilirsiniz.

Gebelik sırasında çalışan kadınların gebelikleri ve doğumları ile ilgili risk artmışmıdır konusunda yapılan çalışmalar çok net bir sonuç vermemiştir henüz fakat genel olarak iş yerinde gün içerisinde herhangi bir tehlikeli durumla veya zararlı maddelerle karşı karşıya kalmayan kadınlar doğum zamanına kadar çalışabilirler. Gebe kadının çalışma ortamı ve şartları dikkatle değerlendirilmelidir.

Aşağıdaki durumlarda gebe kadının çalışması kısıtlanmalı veya tamamen durdurulmalıdır?
- Gebelik sırasında kanaması olanlar
- Rahim ağzında açılma (dilatasyon) olanlar
- Rahim ile ilgili malformasyon olanlar
- Yüksek tansiyon
- Fetusta büyüme geriliği
- Daha önce erken doğum yapmış olanlar
- Polihidramnios (Suyun fazla olması)

Bazı işler gebe kadının sık sık yolculuk yapmasını gerektirir. Gebelikte yolculuk konusuna buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Bazı işyerilerinde kullanılan kimyasal maddeler, temizlik maddeleri, solventler, radyasyon gebe kadına direk temas yoluyla veya solunum yoluyla zarar verebilir. Bunlar kurşun, civa gibi maddelerdir. Bu tür maddelerin bulunduğu işyerlerinde kendinizi korumak için gerekli önlemleri araştırmalısınız ve iş yeri sahibi ile tartışmalısınız. Bu maddelere fazla marız kalmayacak bölümlerde çalışmak, bulunduğunuz yeri ara sıra havalandırılması ve üstünüze bazı özel kıyafetler giyilmesi gibi önlemler gerekebilir.

Gebelikte röntgen veya radyasyona maruziyet gerektiren bir işte çalışıyorsanız bu konuda detaylı bilgiye buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Aşırı sıcak bir işyeri veya fabrikada çalışmak gebelik üzerine bazı olumsuz etkilerde bulunabilir. Bu durumda ara sıra serin bir ortama geçmek, etrafta vantilator çalıştırmak ve bol sıvı almak gibi önlemlerle ile aşırı sıcaktan kaçınmak gerekir.

Yapılan çalışmalar kuaför ve güzellik salonlarında çalışan gebelerin risk altında olduğuna dair yeterli kanıt bulamamıştır fakay bu tür işyerlerinde etrafta yüzlerce kimyasal madde bulunduğundan eldiven kullanmak ve içeriyi havalandırmak gibi önlemler alınmalıdır.

Hangi işte olursa olsun anne adayı aşırı yük kaldırmaktan ve çok fazla eğilip doğrulmaktan kaçınmalıdır. Bir kaç saatte bir kısa dinlenme araları ve her 4 saatte bir uzun bir dinlenme arası mutlaka verilmelidir. 

Yazar Ebruli

Menopoz, İnfertilite (Kısırlık), Gebelik ve takibi, Riskli gebeliklerin tespiti, Doğum, Cinsel yolla bulaşan hastalıklar,Cinsel problemler (Vajinismus), Genital Estetik, Vaginoplasti (Vagina daraltma), Labioplasti (İç dudakların düzeltilmesi), Kızlık Zarı, Adet Düzensizlikleri, Kürtaj, Jinekolojik hastalıklar, Kanserler ve Tüp Bebek konusunda hizmet veren Op.Dr.Cansu Bozkurt şu an kendi özel muayenehanesinde görev yapmaktadır.
«
Next
Sonraki Kayıt
»
Previous
Önceki Kayıt