BELDEN AŞAĞISINI UYUŞTURARAK SEZARYEN YAPILMASI
Sezaryen ameliyatı genel anestezi ile hasta uyutularak veya belden aşağısı uyuşturularak iki şekilde yapılabilir. Belden aşağısını uyuşturma diye tabir edilen anestezi spinal anestezi veya epidural anestezi diye iki şekilde olabilir. Spinal ve epidural anestezide hastanın bilinci açık olur, ben aşağısı ve bacakları hissetmez hale gelir. Sezaryende hem spinal hem epidural hatta bazen ikisi birden (kombine spinal-epidural) uygulanabilir. Normal doğumda sadece epidural anestezi uygulanır (ağrısız doğum), spinal anestezi normal doğumda uygulanmaz. Bu yöntemlerin hepsi anestezi uzmanları tarafından uygulanır. Uygulama sırasında hasta oturur pozisyonda veya yan yatar pozisyonda olur ve bel bölgesi temizlendikten sonra ince bir iğne ile belden girileren 1-2 dakika gibi kısa bir sürede ilaç verilerek anestezi uygulanır. Anestezi uygulandıktan birkaç dakika sonra ayaklarda bacaklarda karıncalanma ve uyuşma başlar. Bu yöntemlerde genel anestezinin tersine bebeğe hiç ilaç gitmez bu nedenle ameliyat uzun sürse bile bebek etkilenmez. Normal doğumda uygulanan epidural anestezide daha az ilaç verilir bu sayede anne doğum sırasında bacaklarını hareket ettirebilir ama sezaryende bacaklarını hareket ettiremez.
Spinal ve epidural anestezinin farkı nedir?
Spinal ve epidural anestezinin her ikisinde de belden omuriliğe doğru iğne ile ilaç verilir. Yalnız spinal anestezide ilaç omurilik etrafındaki dura zarı geçilerek daha içeriye sıvının içine verilir. Epidural anestezide ise ilaç zarın dışına verilir, zarın arkasındaki sıvıya kadar ilerlenmez. Spinal anestezide etki hemen başlar, epidural anestezide etki 15-20 dakika sonra başlar. Spinal anestezinin etkisi kısa sürer, ilaç bir defada verilir, tekrar ilaç verilerek etki süresi uzatılamaz. Epidural anestezide etki süresi daha uzun sürebilir, tekrar ilaç verilerek anestezi uzatılabilir. Epidural anestezide hastanın belinde takılı bir kateter (ince boru) kalır ve ameliyattan sonra bu kateterden tekrar ilaç verilebilir böylelikle hasta ağrı hissetmez. Spinal anestezide ise anestezinin uygulandığı bel bölgesi hemen kapatılır ve kateter konulmaz. Spinal anestezide ameliyattan sonra başağrısı görülme riski epidural anesteziye göre daha fazladır.
Bel bölgesinde bir enfeksiyon varsa veya hastada kanama-pıhtılaşma bozukluğu varsa spinal ve epidural anestezi uygulanamaz.
Bazen sezaryende hem epidural hem spinal anestezi birlikte uygulanır. Buna kombine epidural spinal anestezi denir. Hangi anestezi uygulamasının sizin için daha uygun olacağına anestezi uzmanınız karar verecektir.
Topics: epidural anestezi sezaryen spinal anestezi
Yazar Ebruli

İlgili Konular
EPİDURAL VE SPİNAL ANESTEZİ ARASINDAKİ FARK - VİDEO İZLE
Halk arasında "belden aşağısını uyuşturmak" şeklinde tabir edilen hastayı uyutmadan sadece vücudun a...Devamını Oku »
28Oct2014DOĞUM - LOHUSALIK - EMZİRME
DOĞUM Normal DoğumDoğumhanede Sizi Bekleyen AşamalarNormal Doğum GörüntüleriNormal Doğum Nasıl Yapıl...Devamını Oku »
30Oct2014SEZARYEN DOĞUM AMELİYATI
SEZARYEN İLE DOĞUM Sezaryen vaginal yoldan doğması mümkün olmayan bebeklerin, karın duvarı ve uterus...Devamını Oku »
30Oct2014NORMAL DOĞUM MU? SEZARYEN Mİ?
Dünya üzerinde en sık yapılan ameliyatlardan birisi olmasına rağmen sezaryen hala riskli ameliyatla...Devamını Oku »
30Oct2014NORMAL DOĞUM İSTİYORUM
Bu sayfada normal doğum planlanan hamileler için rehber niteliğinde bilgiler yer almaktadır. Norm...Devamını Oku »
29Oct2014SEZARYEN İLE DOĞUM PLANLANAN GEBELİKLER
Bu sayfada doğumun sezaryen ile gerçekleşmesi planlanan gebelikler hakkında rehber niteliğinde bi...Devamını Oku »
29Oct2014