» » » » ANNE KARNINDA BEBEĞİN SUYU NEDEN AZALIR?

OLİGOHİDRAMNOS NEDENLERİ
Gebelikte (hamilelikte) anne rahminde bebeğin içinde bulunduğu suya amnion sıvısı denir. Bu suyun miktarında azalma olmasına olgohidramnios denir veya tamamen bitmesine anhidramnios denir.

Bebeğin suyunun azalması nedenleri:
- Anne karnında bebekte gelişme geriliği olması (IUGR)
- PPROM: Bebeğin suyunun erken gelmesi ve vajinadan amnion suyu akması neticesinde kayıp.
- Bebeğin böbrek ve idrar yolları ile igili anomaliler: Bebeğin idrarı amnion sıvısına karışır ve bu sıvının önemli kısmını oluşturur. Bu nedenle bebekte idrar yapımını azaltan durumlar suyun azalmasına neden olur.
- Kromozomal anomaliler
- Uteroplasental yetersizlik: Plasenta (bebeğin eşi) bazı patolojilerden dolayı bebeği besleme de yetersiz kalabilir. Örneğin yüksek tansiyon durumunda...
- İkiz ve çoğul gebelikler (İkizden ikize transfüzyon sendromu)
- Günaşımı (Gün geçmesi)
- Preeklampsi
- Dİabet (Şeker hastalığı)
- SLE (Lupus)

Amnion suyunun azalması nasıl anlaşılır? Tanı:
Suyun azalması ultrason muayenesi ile kolayca anlaşılır. El ile yapılan vajinal muayene veya karın muayenesi ile anlaşılamaz. Anne suyun azaldığını kendisi anlayamaz ancak su gelmesi varsa bunu anlayabilir. Su gelmesi hakkında ayrıntılı bilgiye buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Olgihidramnios (anne karnında bebeğin suyunda azalma olması) saptanan gebeliklerin önemli bir kısmında yukarıda sayılan hiçbir neden bulunamaz, anne ve bebek tamamen normaldir.

Yazar Ebruli

Menopoz, İnfertilite (Kısırlık), Gebelik ve takibi, Riskli gebeliklerin tespiti, Doğum, Cinsel yolla bulaşan hastalıklar,Cinsel problemler (Vajinismus), Genital Estetik, Vaginoplasti (Vagina daraltma), Labioplasti (İç dudakların düzeltilmesi), Kızlık Zarı, Adet Düzensizlikleri, Kürtaj, Jinekolojik hastalıklar, Kanserler ve Tüp Bebek konusunda hizmet veren Op.Dr.Cansu Bozkurt şu an kendi özel muayenehanesinde görev yapmaktadır.
«
Next
Sonraki Kayıt
»
Previous
Önceki Kayıt