Oruç Tutan Hamileler Nasıl Beslenmeli?
Sahurda yeterli miktarda yağ ve protein almalısınız. Yumurta,et, balık,
peynir, kaşar, süt ve süt ürünleri, soya fasulyesi, badem, fındık, tahıl
ürünleri en çok protein içeren gıdalardandır.
Protein ve yağ içerikli gıdalar sindirim sisteminde daha uzun süre
kalır, böylece gün boyu açlık hissi duymazsınız. Hamile kadınlar bolca
et tüketmelidir. Et, yüksek protein ve kalori içeriği ile vücutta uzun
süre depolanır.
Özellikle hamilelik boyunca, C vitamini ve çinko gibi bedenin hayati
fonksiyonlarında görevli vitaminlerinde beslenmenizde yer alması çok
mühimdir.
C Vitamininden yüksek miktarda içeren besinler şunlardır; Kuşburnu,
Maydanoz,Tere, Roka, Kırmızı lahana, Çilek, Karnabahar, Ispanak,Yeşil
sivri biber,Turunçgillerdir(Portakal, mandalina, greyfurt, limon). Peki
Çinkodan zengin besinler nelerdir? Kırmızı et, karaciğer, yumurta, süt
ve süt ürünleri, badem içi, ceviz, kuru baklagiller, buğday, bulgur ve
mantar çinko ihtivası yüksek besinlerdir.
Hamilelik
döneminde özellikle oruçluyken protein, karbonhidrat, vitamin ve
mineral gibi temel besin maddelerinin gün içinde dengeli alımını
mühimdir.
Sahurda şekerli yiyecekler yemenizi önermeyiz, bu saat bedenin kendini
saldığı saat olduğundan şekerli yiyecekleri yemek sizi çabuk
acıktırabilir.
İftarla sahur arası yeterli miktarda (2 litre civarı) su içmeye gayret edin. 1 bardakta ılık süt içmelisiniz.
Her gün 1 bardak süt içmeniz hamilelikte yaşayabileceğiniz anemi riskini ortadan kaldıracaktır.
İftar ve sahur arasında, gıdaları dengeli şekilde dağıtın, sık aralıklar
ve küçük porsiyonlarla protein, karbonhidrat ve bol sıvı alın.
Kızartma gibi sindirimi zor, çok şekerli, tuzlu ve yağlı gıdalardan uzak
durun.Ara öğünler için meyveyi tercih edin (Ama ölçülü bir şekilde!)
Sahuru ihmal etmeyin. Sahurda az yağlı – hafif gıdaları tercih edin.
Yemek yedikten sonra hemen yatmayın. İftarda çok soğuk ve çok sıcak
yiyecek ve içeceklerden uzak durun.
Oruç, birkaç yudum Su veya hurmayla orucunuzu açabilirsiniz. İlk olarak
evde hazırlanmış çorba, ardından ana yemek olarak etli sebze veya tavuk
sebze haşlama ya da balık buğulama türde besinleri
tercih etmelisiniz. Kızartılarak pişirilmiş baharatlı, tuzlu, salçalı ve
hazır yiyeceklerden sakınılmalıdır. İftardan yaklaşık bir Saat sonra,
bir kase yoğurt ve bir
porsiyon Unlu besin (pilav, makarna, bulgur) ile yanında söğüş sebze
veya salata tüketilebilir. Yatmadan 1-2 saat önce bir porsiyon süt ürünü
(bir kase yoğurt
veya bir bardak süt) ile 1-2 porsiyon meyve tüketilse iyi olur.
Herhangi bir sağlık sorununuz yoksa ve oruç tutmakta kararlıysanız, öncelikle psikolojik olarak bunu kabul etmelisiniz.
Dua çok mühimdir, yaradana yalvarıp bu konuda talepte bulunmanız,
samimiyetinizi ifade etmeniz, oruç tutmaktaki zorlukları aşmanıza,
ramazan ayını rahatça geçirmenize yardımcı olacaktır.
Yeterli miktarda dinlenin. Kendinizi zor işler yaparak kesinlikle yormayın.
Bu hem halsiz düşmenize hem de su kaybetmenize neden olur.
Çalışıyorsanız, mümkünse tatilinizi ramazana alın. Stresten, sizi üzen ve kızdıran şeylerden uzak durmaya çalışın.
En sağlıklısı yaşınıza, fizyolojik durumunuza, kilonuza uygun, bireye
özel bir beslenme programı için diyetisyene danışıp Ramazan ayını
sağlıklı bir şekilde oruç
tutarak geçirmenizdir.