» » » » Vajinal Akıntı, Yanma Ve Kaşıntı

Kadınların jinekoloğa başvurma sebeplerinin başında vaginadan gelen akıntılar gelir.Evli olsun veya bekar hemen hemen tüm kadınların yılda bir iki kez sosyal yaşantılarında rahatsızlığa sebep olan akıntılar değişik sebeplerden olmaktadır. Akıntıların özellikle bekar genç kızlarda ve menopozdaki kadınlarda başta olmak üzere herhangi bir sebebi yoktur. Bunlar fizyolojik akıntı (doğal akıntı) olarak adlandırılır. Bir enfeksiyon veya altında yatan bir neden var ise bu akıntılar fizyolojik olmayan akıntılar olarak adlandırılır.

 Fizyolojik (doğal ) akıntılar:

Doğal (fizyolojik ) akıntılar yapı olarak  berraktır ve sıvı yumurta akını andırır yapıdadır.Genellikle kokusuzdur, fakat bazı kadınlar ekşi bir kokudan şikayet edebilmektedirler.Genellikle kaşıntı şikayeti yoktur ve cinsel ilişkide ağrı ,yanma hissi oluşmaz.Bu akıntıların en büyük özelliği aynı şiddette uzun süre (1-2 yıl gibi) devam etmesidir.

Bazen bu akıntı miktarı çok fazla miktarda olur ve kadınlar endişeye kapılabilirler. İç çamaşırları veya günlük ped devamlı ıslak haldedir. Bu ıslaklığın kıvamı yumurtlama dönemi sırasında  biraz değişir ve sıvılaşabilir. Bunun amacı doğanın döllenmeye hazır yumurtanın döllenmesini kolaylaştırmak için salgının kıvamını değiştirmesidir  Bu dönemde rahim ağzındaki  ve buradan salgılanan sıvılardaki (servikal mukus değişiklikleri) tüm değişiklikler buradan spermin kolayca geçerek yumurtaya ulaşmasını sağlamak içindir.

Adet dönemine yaklaştıkça bazı hanımlarımızda vajinada bir koku olabilir ve akıntı rengi koyulaşabilir. Bu adet kanamasını oluşturan hormonların bu dönemde getirdiği etkidendir. Aynı sebeplerden dolayı gebelerde de tüm hamilelik boyunca vajinal akıntıda fizyolojik tarzda artma mevcuttur.

Eğer akıntı normale göre artmış ise,görüntü ve yapısında değişiklik olmuş ise veya herhangi bir enfeksiyon şüphesi var ise, oluşabilecek bir mikrobik vaginiti anlayabilmek için vajinal muayene ve gerekirse vaginal kültür yapılmalıdır.

Fizyolojik olmayan akıntılar:

Fizyolojik olmayan akıntılar vagina veya rahim ağzındaki enfeksiyöz sebeplerden dolayı oluşan akıntılardır ve genel olarak Vajinit veya Servisit  olarak isimlendirilirler. Genellikle görülen belirtileri:

     Vajinadan olağan dışı bir akıntı
     Kaşıntı ve tahriş
     Cinsel ilişki sırasında acı duymak, disparoni
     Kasıklarda ve alt karın bölgesinde rahatsızlık veren ağrı
     Nadiren de olsa vajinal kanama
     Dış genital bölgede şişme,ödem.

Fizyolojik (doğal) olmayan akıntıların sebepleri nelerdir?
Vajinaya ait sebepler:


    Vajinanın mantar hastalıkları
    Trikomanas vajiniti
    Bakteriyel Vaginosis
    Genital herpes vajiniti
    Vajinadaki yabancı cisimlerin oluşturduğu akıntı
    Genital kansere bağlı  akıntı

 Rahim ağzı (servikse) ait sebepler:

    Rahim ağzı yaraları
    Gonore gibi cinsel ilişki ile geçen hastalıklar
    Herpes gibi virüsların yaptığı akıntı
    Rahim ağzı kanseri
    Spiralin ipine bağlı akıntı
    Servikste olan poliplere bağlı akıntı

En sık akıntı sebepleri nedir?

Vaginal kaşıntı,yanma,normal olmayan kokulu akıntı şikayeti ile başvuran hastalarda vaginitten şüphelenilir. Sıklıkla sebep  olan mikroorganizma vajinal kültür dışında smear testinde de görülmektedir. Doktor basit bir mikroskopik inceleme ile genellikle sebebi görebilmektedir.Serum fizyolojik ile hazırlanan inceleme lamında  belli organizmaların olmaması, artmış miktarda lökositlerin görülmesi servisiti (rahim ağzı iltihabını) düşündürür ve Chlamydia, gonorrhea (bel soğukluğu) veya herpesten şüphelenilmelidir.Tanıyı kesinleştirmek için vajinal kültür yapılmalıdır.  Vajinada akıntıya sebep olan ve en sık görülen mikroorganizmalar Trichomonas, bakteriyel vajinit  ve candida (mantar) dır.

Yazar Ebruli

Menopoz, İnfertilite (Kısırlık), Gebelik ve takibi, Riskli gebeliklerin tespiti, Doğum, Cinsel yolla bulaşan hastalıklar,Cinsel problemler (Vajinismus), Genital Estetik, Vaginoplasti (Vagina daraltma), Labioplasti (İç dudakların düzeltilmesi), Kızlık Zarı, Adet Düzensizlikleri, Kürtaj, Jinekolojik hastalıklar, Kanserler ve Tüp Bebek konusunda hizmet veren Op.Dr.Cansu Bozkurt şu an kendi özel muayenehanesinde görev yapmaktadır.
«
Next
Sonraki Kayıt
»
Previous
Önceki Kayıt

Hiç yorum yok:

Yorum yap