JİNEKOLOJİK MUAYENE
Artık anne olmak istiyorsunuz. Buna kendinizi hazır hissediyorsunuz. O halde vücudunuzu da hazırlamanız gerekiyor. Hamile kalmadan önce mutlaka bir jinekoloji uzmanına giderek, olağan bir jinekolojik muayeneden geçilmeli. Böylece hamileliğe engel olan bir durumun tespitinin yanı sıra, hamilelik sırasında tehlike yaratabilecek durumlar da ortaya çıkarılabilir.

SİGARAYA SON
Artık zararını bilmeyen yok. Ölümcül hastalıklara zemin hazırladığı sayısız araştırma ile kanıtlanan sigaranın, bebeğinizi de fazlasıyla tehdit edeceğini bilin. Sigara kullanıyorsanız mutlaka bırakın. Alkol almayın ve herhangi bir madde bağımlılığınız varsa mutlaka bağımlılık tedavisi alın.

İLAÇLARINIZI DANIŞIN
Herhangi bir nedenle kullandığınız ilaçlarınız olabilir. Bazı ilaçlar hamilelikte bebeğin sağlığını olumsuz etkileyebiliyor. Bu nedenle hamile kalmaya karar verdiğinizde bu ilaçlarınızı hem ilacı veren branş hekimine hem de jinekoloğunuza danışmanız gerekiyor. İlaçlarınızın hamilelikte kullanım güvenliği hakkında bilgi alın.

EVCİL HAYVAN MUAYENESİ
Evinde evcil hayvan besleyenlerin sadece kendilerinin muayeneden geçmesi yeterli değil. Bu sevimli dostlarımızın aşılarının tam olduğundan emin olmak gerekiyor. Ayrıca hayvanlardan geçebilecek hastalıklar yönünden de gerekli testler için doktorunuza görünmelisiniz.

İŞYERİNİZİ GÖZDEN GEÇİRİN
İşyerinizde çalışma şartları, sağlıklı bir hamilelik ve sağlıklı bir bebek dünyaya getirebilmek için zannettiğimizden daha fazla önem taşıyor. Bu nedenle işyerinizde çalışma şartlarınızı mutlaka gözden geçirmeniz gerekiyor. Bazı iş kollarında radyasyona veya kimyasallara maruz kalınabiliyor. Bununla ilgili mutlaka doktorunuzdan danışmanlık isteyin.

FOLİK ASİT TAKVİYESİ
Hamile kalmayı planladığınız zamandan en az 3 ay önce doktorunuza danışarak günlük folik asit takviyesine başlamanız gerekiyor. Yapılan araştırmalar hamilelikte yeterli miktarda folik asit alımının, bebekte merkezi sinir sistemi anomalilerinin (sakatlıklar) görülme olasılığını önemli ölçüde azalttığını gösteriyor.
Bebeğin hücre ve sinir sistemi gelişimi için önemli olan bu vitamin, vücutta depolanmıyor. Bu nedenle her gün alınması gerekiyor.

FAZLA KİLOLARINIZI VERİN
Fazla kilolar çeşitli hastalıklara davetiye çıkarıyor. Eğer aşırı kiloluysanız, hamilelik öncesi fazla kilolarınızdan diyetisyen eşliğinde egzersiz ile kurtulmanız gerekiyor. Aksi halde, hamilelikte kilonuza bağlı riskler artıyor.
Unutmayın bilinçli ve sağlıklı bir şekilde kilo vermek son derece önemli. Aksi halde kulaktan dolma bilgilerle ani kilo vermeye çalışmak hem sizin hem bebeğinizin sağlığını büyük ölçüde riske atacaktır.

DOĞAL BESİNLERE YÖNELİN
Sağlıklı bir yaşam için sağlıklı beslenme şüphesiz çok önemli ama hamilelikte hem kendiniz hem de bebeğiniz için daha da büyük önem taşıyor. Acıbadem Levent Tıp Merkezi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Nur Beştay, “Yiyip içtiklerinizin doğal besinler olmasına dikkat edin” diyor. Fast-food tarzı beslenmeden, hazır gıdalardan, gazlı ve kolalı içeceklerden, sağlıksız atıştırmalardan uzak durun. Günde 2 litre su içmeyi alışkanlık haline getirin.

CEP TELEFONUYLA FAZLA KONUŞMAYIN
Hamilelik şüpheniz varsa, radyasyon ve X ray tarama cihazları bulunan ortamlardan mutlaka uzak durun. Cep telefonlarının yaydığı elektromanyetik dalgaların anne karnındaki bebekler ve doğum sonrası çocuklar üzerindeki sağlığa etkileri ile ilgili çalışmalar devam ediyor.
Uzun süreli cep telefonu konuşmalarının, bel hizasında ya da karna yapışık şekilde yapılması durumunda artabilen elektromanyetik alandan anne karnındaki bebeğin olumsuz etkilenmesinin söz konusu olabileceğini unutmayın.

DANIŞMANLIK HİZMETİ
Daha önce geçirilmiş jinekolojik cerrahi, tekrarlayan gebelik kaybı veya özürlü çocuk sahibi olma gibi durumlarınız varsa, danışmanlık hizmeti almanız büyük önem taşıyor. Gebelik öncesi yapılması gereken kan tahlilleriniz için doktorunuza başvurun. Kan uyuşmazlığınız var mı, aşılarınız tam mı, gebelikte bebeği etkileyebilecek bulaşıcı hastalığınız var mı bunların incelenmesi son derece önemli. Ruhsal açıdan sıkıntılı bir süreçten geçiyor, stresi yönetmeyi başaramıyor veya en küçük sorunları bile büyük dert haline getiriyorsanız psikolojik danışmanlık almanız da çok önemli.

Yazar Ebruli

Menopoz, İnfertilite (Kısırlık), Gebelik ve takibi, Riskli gebeliklerin tespiti, Doğum, Cinsel yolla bulaşan hastalıklar,Cinsel problemler (Vajinismus), Genital Estetik, Vaginoplasti (Vagina daraltma), Labioplasti (İç dudakların düzeltilmesi), Kızlık Zarı, Adet Düzensizlikleri, Kürtaj, Jinekolojik hastalıklar, Kanserler ve Tüp Bebek konusunda hizmet veren Op.Dr.Cansu Bozkurt şu an kendi özel muayenehanesinde görev yapmaktadır.
«
Next
Sonraki Kayıt
»
Previous
Önceki Kayıt

Hiç yorum yok:

Yorum yap