Çocuğum neden kabız oldu?

Katı gıdaya geçen bebeklerde kabızlık sık rastlanan bir sorun. Genelde anne sütüyle beslenen bebekler katı gıdaya geçtiklerinde kabız olmaya daha fazla meyilli oluyorlar. Çünkü onların minik mideleri kolay sindirilebilen anne sütüne alışkın.

Kabızlığın bunun dışındaki nedenleri ise düşük lif ve az sıvı içeren gıdalarla beslenmeleri.
Genelde çocukların az sıvı alıp, yediklerinin de yeterince lif içermemesi kabızlığa neden oluyor. Bir de süt ve süt ürünlerini fazla tüketmek de kabızlık yapıyor.
 
Kabızlığa karşı bebeğime ne yedirmeliyim?

Küçük gurmenizin diyetinde yapacağınız değişiklikler kabızlıkla baş etmesine yardımcı olacaktır.
Küçük gurmenize gün boyu bol miktarda su içirin. Liften zengin meyve, sebzeler yedirin.  Bunların dışında tam tahıl ürünleri ve kepekli ekmek de kabızlık için iyi bir ilaç.

4 ay civarındaki bebekler için sulandırılmış üzüm ya da erik suyunu doktorunuza danışarak verebilirsiniz.

Kabızken yiyebilecekleri;
Kayısı, kuru erik, şeftali, taze erik, armut, ıspanak, bezelye, kavun, kırmızı biber, yulaf, bal kabağı, salatalık, semizotu, turp, yer elması, pancar, patlıcan, kabak, çiğ havuç.
 
Kabızken bebeğime neler vermemeliyim?

Muz, süt, çikolata, patates kızartması, pirinç, pişmiş havuç, ayva

Kabızlık sorununu çözmek için beslenmenin dışında neler yapabilirim?

Çocuğunuz bebeklik çağındaysa karnına saat yönünde masaj yapın. Masajdan önce ellerinizi birbirine sürterek ısıtın ve sıcak ellerle masaj yapın.

Bebeğinizi sırt üstü yatırıp ayaklarını sanki bisiklete biniyormuş gibi hareket ettirebilirsiniz. Bu da bağırsak hareketlerini hızlandıracaktır.

Bunun dışında bebek ya da çocuk olsun fark etmez; ılık su dolu küvette oturtmak da çok faydalı oluyor.

Çocuğunuz tuvalete oturacak kadar büyükse her gün aynı saatte tuvalete oturtun. Tuvaleti olmasa bile oturtup en az on dakika oyalayın. Bu sayede bedeni her gün o saatte tuvalete oturacağını bilir ve sindirim sistemini ona göre düzenler. En az on beş gün sabredin. Bir süre sonra tam o saatte tuvaletinin geldiğini göreceksiniz. Çocuğunuzun ayakları yere değmiyorsa ayaklarının altına bir yükselti koyun. Ayaklar yere değmeden tuvalet yapmak hiç kolay değil. Bir yükseltiye bassın ve oradan destek alsın.

Sabahları aç karnına, kahvaltı öncesinde bir armut, biraz ılık su verebilirsiniz.

Yazar Ebruli

Menopoz, İnfertilite (Kısırlık), Gebelik ve takibi, Riskli gebeliklerin tespiti, Doğum, Cinsel yolla bulaşan hastalıklar,Cinsel problemler (Vajinismus), Genital Estetik, Vaginoplasti (Vagina daraltma), Labioplasti (İç dudakların düzeltilmesi), Kızlık Zarı, Adet Düzensizlikleri, Kürtaj, Jinekolojik hastalıklar, Kanserler ve Tüp Bebek konusunda hizmet veren Op.Dr.Cansu Bozkurt şu an kendi özel muayenehanesinde görev yapmaktadır.
«
Next
Sonraki Kayıt
»
Previous
Önceki Kayıt

Hiç yorum yok:

Yorum yap