» » Hamilelikte (Gebelikte )Bacak Krampları

Hamilelikte bacak krampları anneye büyük rahatsızlık verir. Hamileliğin ilerleyen haftalarında gece ve anne adayı sabah kalktığında aşırı derecede bacaklarda kramplar hissedebilir. Bu hamilelikte olmazsa olmazlardandır. Kesin bir nedene bağlı olmasa da kalsiyum, magnezyum eksikliği veya fosfor fazlalığı nedenler arasında gösterilebilir. Bunun yanı sıra, gün içerisinde fazla ayakta kalma, gereğinden fazla kilo alımı krampları artıran sebeplerdendir. Hamile iken ne kadar kilo alınması gerektiği söylense de anne adayı aşerme sebebi ile kilo sorunu yaşayabilir. Bu nedenle doktor kontrolünde kilo alınımına dikkat edilmelidir. Magnezyum eksikliği gebelikte aşırı yeme isteği uyandırmaktadır bu da kilo almayı kolaylaştırır bu eksikliği kapatmak için mutlaka hekim desteği alınmalıdır. Aksi halde kilo alımı kolaylaşır bebeğin ve annenin sağlığı tehlikeye girebilir ya da en basiti bu bacak krampları yaşanabilir.

Bacak krampları aniden girebilir. Paniğe kapılmadan ayak yukarıya kaldırılmalı, sırt üstü yatılmalıdır. Anne adayı kendin zorlamadan gerekirse destek alarak küçük egzersizler yapmalıdır. Ama kesinlikle panik yapılmamalıdır. Bu egzersizlerde önemli olan sakinliktir. Egzersiz yanında masaj da bu kramplara iyi gelmektedir. Fakat ilk başlarda masaj anne adayının canını acıtabilir ama sonrasında alışılacaktır.

Önemli olan kasların esnetilip yaylanarak gevşetilmeye çalışılmalıdır. Hamilelikte yaşanan bacak kramplarını en aza indirmek için kalsiyumu zengin gıdalar alınmalı, fosfor tüketimi azaltılmalı, düzenli yürüyüş yapılmalı, uzun süre ayakta kalınmamalı, gebelik esnasında yüksek topuklu ayakkabılar tercih edilmemeli, düzenli olarak ılık duş alınmalı, genellikle sol tarafa yatılmalı, aşırı kilo alınmamaya özen gösterilmeli, dinlenirken ayaklar yüksekte tutulmalıdır, ilaç desteği alınabilir hatta varis çorabı bile kullanımı söz konusu olabilir. Damar sistemi kontrol ettirilmelidir. Kadınların kas fonksiyonları olumsuz yönde etkileyen süreç hamilelik sürecidir. Buna rağmen bu krampların hayati tehlikesi yoktur. Bu kramplar sadece bacakta değil; kalça, bel ya da karında da görülebilir.

Güzel anne adaylarına sadece rahatsızlık verir. Hamilelikte çok sık yaşanır. Unutulmaması gerekir ki bu bebeğinizin sağlığını etkilemez. Bebeği etkileyecek olan anne adayının yaşadığı gerginlik ve strestir. Fakat bu kramplar şiddetli boyuta ulaşmışsa mutlaka hekiminize danışmalısınız.

Yazar Ebruli

Menopoz, İnfertilite (Kısırlık), Gebelik ve takibi, Riskli gebeliklerin tespiti, Doğum, Cinsel yolla bulaşan hastalıklar,Cinsel problemler (Vajinismus), Genital Estetik, Vaginoplasti (Vagina daraltma), Labioplasti (İç dudakların düzeltilmesi), Kızlık Zarı, Adet Düzensizlikleri, Kürtaj, Jinekolojik hastalıklar, Kanserler ve Tüp Bebek konusunda hizmet veren Op.Dr.Cansu Bozkurt şu an kendi özel muayenehanesinde görev yapmaktadır.
«
Next
Sonraki Kayıt
»
Previous
Önceki Kayıt

Hiç yorum yok:

Yorum yap