» » » » GEBELİKTE (HAMİLELİKTE) NEFES DARLIĞI

HAMİLELİK SIRASINDA NEFES DARLIĞI OLMASI

Gebelik sırasında nefes darlığı en sık rastlanan şikayetlerden birisidir. Gebelik ilerledikçe rahmin büyümesine bağlı olarak karın ve göğüs boşluklarını ayıran diyafram kası yukarıya doğru itilir ve güğüs boşluğu sıkışmış olur. İkiz gebeliklerde nefes darlığına daha sık rastlanır. Gebeliğe bağlı nefes darlığı geçici ve hafif bir durumdur, bebeğe oksijen gitmesini engellemez ve bir zarar vermez. Gebelikte oksijen ihtiyacı arttığı için hızlı ve sık nefes almak fizyolojik bir durumdur.

Eğer gebelikten önce astım veya kalp hastalıkları gibi nefes darlığına sebep olan bir hastalığınız varsa gebe kalmadan önce mutlaka doktorunuza başvurmalısınız ve gebelik konusunda öneriler almalısınız. Gebe kaldığınız için normalde kullandığınız ilaçları doktorunuza danışmadan bırakmamalısınız, doktorunuz gerekirse gebelik sırasında kullanabileceğiniz ilaçlar önerecektir. Gebelik sırasında da doktor kontrollerinize devam etmelisiniz. Altta yatan bu tür hastalıklar gebelikte takip edilmezse daha da kötüleşebilir ve ciddi rahatsızlıklar verebilir.

Nefes darlığına astım atakları, göğüs ağrısı, öksürük, ateş, çarpıntı, ellerde morarma gibi şikayetler eşlik ederse hemen doktorunuza başvurmalısınız.

Gebeliğin son aylarında bebeğin doğum kanalına inmesinden dolayı göğüsteki sıkışma azalır ve nefes darlığı şikayetleri hafifler. Gebelikte sırasında egzersiz yapan anne adaylarında nefes darlığı şikayetine daha az rastlanır.

Yazar Ebruli

Menopoz, İnfertilite (Kısırlık), Gebelik ve takibi, Riskli gebeliklerin tespiti, Doğum, Cinsel yolla bulaşan hastalıklar,Cinsel problemler (Vajinismus), Genital Estetik, Vaginoplasti (Vagina daraltma), Labioplasti (İç dudakların düzeltilmesi), Kızlık Zarı, Adet Düzensizlikleri, Kürtaj, Jinekolojik hastalıklar, Kanserler ve Tüp Bebek konusunda hizmet veren Op.Dr.Cansu Bozkurt şu an kendi özel muayenehanesinde görev yapmaktadır.
«
Next
Sonraki Kayıt
»
Previous
Önceki Kayıt